iEnterprise: cum a transformat Apple mediul corporate

Miercuri, 03 August 2011, ora 16:11
1830 citiri
iEnterprise: cum a transformat Apple mediul corporate

Apple a revolutionat tehnologia corporatiilor, dar a facut-o fara sa tinteasca spre un astfel de ideal. Lansarea iPhone a reprezentat momentul de rascruce iar evolutia, din acest punct, a dat nastere unei noi dimensiuni business: iEnterprise. 

In 1997, Michael Dell a declarat public ca daca ar fi CEO-ul Apple, el al inchide totul si ar returna banii actionarilor. Steve Jobs a avut numeroase motive sa raspunda rautacios acestei afirmatii insa, pe vremea aceea, Apple nu reprezenta inca un capitol important in istoria moderna a computerelor, scrie CNN Money.

In ciuda succesului pe care revenirea Apple pe piata cu iMac a avut-o, marea majoritatea a fortei de know-how se baza inca pe platforma Windows-Intel, doar cateva companii de pe piata optand ocazional pentru produsele Apple.

PC-urile Windows, de asemenea, aveau un succes urias, reprezentand principala alegere pentru uz personal.

iPhone, momentul 0

Chiar in momentul in care am fi crezut ca locul Apple in piata se agata de un fir de ata, Steve Jobs a revolutionat intreaga tehnologie cu un telefon.

Combinatia iesita din comun de aplicatii puternice, posibilitatea de a naviga pe Internet si intreaga media accesibila pentru consumatori oferita de iPhone a creat o experienta inedita, atat pentru utilizatorii in interes personal, dar si pentru cei care folosesc dispozitivele in interes de serviciu.

Apple a profitat de moment si a pornit o serie de lansari spectaculoase, de la variante actualizate de iMac pana la Macbook Air. Mai mult, odata cu lansarea iPad, la doar 36 de luni dupa iPhone, Apple a facut o noua revolutie tehnologica pentru intreaga lume.

Aruncand o privire in zilele noastre, Apple ocupa o pozitie de top la nivel mondial in industria tehnologica, avand control total asupra dezvoltatorilor, dispozitivelor, consumatorilor, dar si asupra directiei pe care o ia industria.

Impactul Apple in companii, neasteptat si pentru Jobs

Pentru aproape douazeci de ani, Microsoft si alti giganti au dominat sirul vertical de solutii tehnologice la nivel corporate, insa nu foarte multi s-au bucurat de aceasta hegemonie.

Angajatii au inceput sa sesizeze un contrast considerabil intre tehnologia computerizata pe care o foloseau acasa si stagnarea tehnologiei folosita de companii.

Si totusi, acest peisaj  nu a reprezentat niciodata un adevarat target pentru Apple.

Mai mult decat atat, compania s-a ferit de complexitatea, de scara larga, de normele de securitate si nuantele pretentiilor pe care le au corporatiile.

Rezultatul a fost unul total neasteptat: fara sa se adreseze marilor corporatii in vreun fel, Apple a influentat serios tehnologia folosita de acestea in urma lantului de succese si a standardelor din ce in ce mai ridicate.

Apple a generat fara sa vrea o revolutie tehnologica la nivel corporate, produsele lansate de companie fiind adevaratul catalizator al succesului.

Spre exemplu, 88% din companiile Fortune 100 au testat sau chiar au instalat applicatii iPhone anul trecut.

Tim Cook, COO Apple: “iPad pare sa genereze un efect de halo pentru Mac”

Efectul direct al cresterii  numarului de iPhone-uri si iPad-uri utilizate de companii este o crestere a vanzarilor Apple, chiar si pentru Mac, ale carui vanzari au crescut la nivel mondial cu 28% an dupa an.

O noua generatie de corporatii: iEnterprise

Odata ce o companie apeleaza in masa dispozitive iPhone, iPad sau Mac (asa cum Apple a afirmat in ultimul sau raport ca se intampla) sau chiar la dispozitive pe baza de Android, un numar mare din aplicatiile existente incep sa aiba un rol din ce in ce pai putin productiv pentru munca angajatilor.

iEntreprise nu se refera doar la companiile care implementeaza produsele Apple, ci reprezinta un concept care denumeste o schimbare fundamentala in modul in care este acceptata, adaptata si utilizata tehnologia in mediul corporate.

In plus, arata cum tehnologia din viata personala poate influenta tehnologia din viata personala.

Apple a inventat chiar si conceptul de “surprinzator” in software, concept adoptat si de iEnterprise

Chiar daca Steve Jobs prezinta noi si noi produse drept “incantatoare” sau “uimitoare”, aceste cuvinte nu exista in vocabularul care defineste setul de software utilizat intr-o companie.

In general, produsul tehnologic final vine in fata publicului fara nicio urma de pasiune , iar aplicatiile si serviciile par lipsite de inspiratie. Dispozitivele cu ajutorul carora ne indeplinim sarcinile in fiecare zi si pe care cheltuim cei mai multi bani sunt complexe, complicate si de neinteles.

iEnterprise, insa, este asemanatoare Apple care promoveaza tehnologia inovatoare,  incitanta si surprinzatoare pentru utilizatori, prezinta solutii care functioneaza interdependent, dar si ecosisteme deschise.

iEnterprise este o schimbare majora de la starea latenta a corporatiilor de pana acum, in care tehnologiile achizitionate limitau capacitatea de dezvoltare, doar pentru ca nu exista o alta sursa de tehnologie.

Mobilitatea oferita de companiile din ziua de astazi este cel mai buna dovada pentru nasterea generatiei iEnterprise.

Mobilitatea era definita prin posibilitatea de a avea acces foarte usor la email sau teleconferinte, iar Blackberry a fost lider in acest sens in anii ’90 si la inceputul anilor 2000. iPhone si iPad au dus mai departe aceasta mobilitate si alte astfel de dispozitive care functionaeaza cu sisteme Android isi fac loc in marile corporatii.

iEnterprise, un model de business schimbat de impactul tehnologic

Amestecul si compatibilitatea serviciilor pe care le utilizam in vietile noastre personale se extind acum la nivel corporate, oferind in schimb mult mai multe solutii deschise care contribuie la schimbarea mediuluibusiness din ziua de astazi.

Franciza Windows n-o sa dispara, ci va ramane, din inertie, principalul furnizor de sisteme de operare si software, cel putin pentru urmatorii zece ani.

Cu un minimum de inovatie, perioada poate fi si mai lunga, insa Apple a avut deja un impact profund asupra fiecarui utilizator, determinandu-l sa regandeasca rolul tehnologiei in viata sa.

Apple schimba intreaga industrie si va avea un impact pe termen lung in toate afacerile noastre.

iEnterprise ii determina pe angajati sa aiba asteptari tot mai mari in legatura cu modul in care tehnologia schimba vietile personale, dar si profesionale, facandu-i mai productivi si mai puternic legati intre ei ca niciodata.

#apple, #apple business, #ienterprise, #revolutie apple , #stiri Apple