Google si Apple - in cautarea inovatiei

Luni, 05 Noiembrie 2007, ora 18:19
1134 citiri
Google si Apple - in cautarea inovatiei

Un singur lucru este cert: device-ul acestei generatii este telefonul mobil. Fiecare companie isi stoarce creierii pentru a-si gasi o pozitie fundamentala in livrarea de informatie via unui device handheld. Ne aflam la un punct de rascruce al industriei, in care inovatia conteaza cu adevarat, in care un consumator cumpara un produse pentru ca il incanta si pentru ca ii este de folos. Castigatorul cursei pentru cea mai inovatoare companie se poate afla masurand sutele de milioane de consumatori, de gadget-uri si, eventual, de dolari.

Atat Google cat si Apple au inovat mult la inceput, creand industrii. Dar numai Apple a reusit, pana acum, sa depaseasca limitele industriei si sa cutremure o piata destul de cumpatata: piata muzicii portabile.

Secretul? Alaturarea tuturor pieselor, utilizand puterea software-ului. Alte companii, incepand cu Sony, au produs playere portabile. Le-au facut mici, frumoase, puternice. Dar toate aceste aspecte tineau de felul cum arata si cum se simte un device.

Si iPod-ul este frumos. Dar viziunea Apple despre cum ar putea sa refaca music player-ul nu s-a bazat pe hardware. Programul este cel care ii lasa pe utilizatori sa-si sincronizeze iPod-ul cu muzica din calculator, sa asculte melodiile intr-o ordine aleatorie(suffle mode) sau sa-si modifice playlist-urile dupa bunul plac. Software-ul a devenit, astfel, cheia descrierii felului in care lumea isi organizeaza informatia.

Deruland inainte catre telefoanele mobile, observam ca diferenta fundamentala dintre iPhone si celelalte telefoane sta, inca o data, in modul in care Apple organizeaza miriadele de functii si resurse ale telefonului- inca o data, este vorba de software. Restul gadget-ului este doar o fereastra catre mentalitatea Apple de a organiza lumea.

Google, pe de alta parte, gandeste si organizeaza informatiile intr-un mod diferit. Saptamana ce urmeaza, este probabil sa vedem cum gigantul motoarelor de cautare pune in ordine lumea telefoanelor mobile, in forma Gphone-ului. In plus, celor de la Google le place sa-i tina aproape pe developeri si fani. Anunturile recente despre construirea unui mediu deschis pentru cei care vor sa dezvolte aplicatii de social networking subliniaza dorinta celor de la Google de a capitaliza puterea multimii.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.