Dilema lui Tim Cook: A venit timpul ca Apple sa plateasca dividende?

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:13
1525 citiri
Dilema lui Tim Cook: A venit timpul ca Apple sa plateasca dividende?

Tim Cook, CEO-ul Apple este inca macinat de o problema arzatoare: sa plateasca sau nu cota-parte din profit actionarilor, luand in considerare cele 81 de miliarde de dolari din conturile companiei.

Presiunea creste asupra lui Tim Cook, odata cu cresterea profiturilor companiei, noteaza Ben Reitzes, analist Barclays Capital, intr-o nota de cercetare realizata dupa intalnirea de joi a boardului de management Apple, potrivit Forbes.

Potrivit lui Reitzes, Apple va avea un flux de lichiditati de 38 miliarde de dolari in anul financiar 2012 si inca 45 de milioane de dolari in anul financiar 2013.

Daca estimarile analistului se adeveresc, compania va ajunge peste doi ani sa detina 164 de milioane de dolari, bani lichizi.

Apple a adaugat 5,4 miliarde de dolari la rezervele sale de lichiditati in perioada iunie-septebrie 2011, iar suma ar fi fost si mai mare daca Apple nu ar fi cumparat cele 6.000 de brevete Nortel.

In sedinta din 18 septembrie, cand Apple a comunicat rezultatele financiare, Tim Cook declara ca "banii nu fac gaura in buzunarele lor" si ca investitiile recente facute de companie au fost extrem de cumpatate, tocmai de aceea nu vrea "sa faca lucruri prostesti" cu banii Apple, informeaza Mac Rumors.

Printre primele sale comentarii ca CEO Apple, Tim Cook a afirmat ca "nu este conservator in ceea ce priveste pastrarea sau nu a banilor", dar ca va actiona in interesul Apple.

"E un subiect pe care il discutam in board si pe care il vom discuta, in continuare", raspundea, pe atunci, Cook in fata intrebarilor adresate de analisti.

Imediat dupa aceste declaratii, CFO-ul Apple, Peter Oppenheimer, adauga ca doua treimi din cele 81 de miliarde ale Apple se afla peste hotare.

Reuters explica, pe atunci ce presupune acest lucru.

"Guvernul SUA taxeaza afacerile americane pentru veniturile castigate la nivel global, insa le permite sa amane plata lor pana banii se intorc inapoi in Statele Unite. Astfel, corporatiile americane prefera sa pastreze banii peste ocean, mai ales daca isi cresc investitiile pe acele hotare", mentiona agentia de stiri.

In intalnirea de joi, Tim Cook a reiterat replica de atunci si a subliniat ca nu tine neaparat sa ofere dividende, dar nici sa tina banii in loc, sustine Reitzes.

Analistul este convins ca eliberarea de dividende de la Apple este inevitabila, desi nu o considera neaparat iminenta.

"Cel mai probabil Apple va decide, in cele din urma, sa implementeze cota-parte din profitul societatii, care are mari sanse sa creasca pe viitor. Dividendele ofera actionarilor o recompensa repetitiva, care poate fi valorificata corect", scrie Reitzes.

Sunt slabe sansele ca Apple sa apleze la re-achizitionarea actiunilor pentru a evita "amenintarea" unor anumiti actionari, crede analistul, mai ales ca astfel decizii se iau in contextul in care compania are nevoie de aceste actiuni pentru a atinge estimarile de profit. Momentan, nu este cazul Apple.

In plus, specialistul subliniaza inca o data ca doua treimi din banii Apple sunt tinuti peste ocean, iar compania ar putea decide sa dea inapoi actionarilor banii, mai ales daca Congresul va reduce taxa pentru repatrierea banilor pentru corporatii.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#dividende Apple, #Tim Cook dividende Apple, #cota profit Apple , #stiri Apple