Deceniul lui Steve (Apple) Jobs

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 23:19
6894 citiri
Deceniul lui Steve (Apple) Jobs

Un tanar fondator este dat afara din propria companie in anii '80, se intoarce in 90 si in urmatorul deceniu trece de doua ori prin "ghearele mortii", un scandal legislativ, probleme cu linia de productie si propria dorinta de a deveni o personalitate dominanta in patru industii diferite, ca mai apoi sa ajunga multi-milionar si CEO al celei mai valoroase companii din Silicon Valley.

Suna prea deplasat ca sa fie adevarat? Posibil, dar se intampla sa fie povestea de viata a lui Steve Jobs.

Ultimul deceniu de afaceri apartine lui Jobs. Ceea ce face aceasta simpla afirmatie remarcabila este faptul ca, in urma cu mai putin de un an, parea ca orice analiza a realizarilor sale este o cuvantare de despartire. Dar dupa toate calculele, Jobs s-a intors.

Superlativele l-au insotit pe Jobs inca de cand era tanar. Acum, la 54 de ani, simpla insiruire a realizarilor sale este suficienta pentru a explica de ce este numit CEO-ul deceniului de revista Fortune.  

In ultimii 10 ani, el singur a reordonat radical trei piete: a muzicii, a filmelor si a telefoanelor mobile, iar impactul sau in industria de baza, a computerelor, a devenit din ce in ce mai puternic.

A reorganiza un domeniu de afaceri este un element care defineste o intreaga cariera. Ce s-ar mai putea spune de reorganizarea a patru domenii? Henry Ford a deviat cursul aparitiei industriei auto. Juan Trippe, seful companiei PanAm, a inventat linia aeriana globala. Conrad Hilton a internationalizat ospitalitatea americana.

Jobs este unul din putinii oameni de afaceri cu o celebritate legitima. Personalitatea sa este atat de cunoscuta, incat a fost parodiat intr-un  episod “The Simpsons” si este prieten bun cu Bono de la U2.

Consumatorii care nu au rasfoit niciodata o revista de business ar putea stramba din nas cu privire la gusturile sale pentru design, elegantele sale magazine de retail si modul diferit de a aborda publicitatea.

Se spune despre el ca este un om de spectacol, un magician care distorsioneaza realitatea, un perfectionist tiranic. Sunt lucruri adevarate, iar toate acestea contribuie la transformarea lui intr-o legenda.

Jobs isi dedica viata pentru afaceri. Poate ca nu acorda prea multa atentie cercetarii pentru consumatori, insa va munci inzecit pentru a realiza produsele pe care consumatorii le vor cumpara.

E un vizionar, dar in acelasi timp e bine ancorat in realitate, monitorizand indeaproape activitatile companiei Apple. “Banii nu reprezinta motivatia lui”, este de parere Larry Ellison, CEO-ul Oracle. Mai degraba, Jobs e condus de o ardoare interna puternica pentru Apple, prima sa iubire la care s-a intors si motorul care ii dovedeste ca poate sa fie in acelasi timp un arbitru calm si o forta capabila sa schimbe lumea.

Rezultatele financiare au fost nu mai putin decat uluitoare atat pentru Apple cat si pentru Jobs. Compania valora in jur de 5 miliarde de dolari in 2000, chiar inainte ca Jobs sa lanseze strategia "stil de viata digital", pentru Apple. Strategia a fost inteleasa de putini critici, la vremea aceea. Astazi, la valoarea de 170 de miliarde de dolari, Apple e chiar mai valoros decat Google.

La prima intoarcere a lui Jobs, pierderile financiare erau atat de puternice, incat sansele pentru companie sa intre in faliment deveneau tot mai mari. Acum Apple are lichiditati de 34 de miliarde de dolari si depaseste Dell pe piata de capital. Macintosh reprezinta 9% din piata PC-urilor de pe piata americana, dar cota este mult in afara asteptarilor.

Cu 275 magazine de retail in noua tari, o cota de 73% din piata americana de MP3 playere si pozitia de lider in ceea ce priveste inovatiile telefoniei mobile, Apple si al sau CEO nu mai pot considerate niste nume umile.

In 2006, Disney a platit 7,5 miliarde de dolari pentru achizitionarea Pixar, un studio de filme animate computerizate, pe care Jobs l-a dezvoltat si controlat. Jobs, in schimb, a devenit director Disney si cel mai mare actionar al companiei.

Averea sa neta, bazata doar pe veniturile de la Apple si Disney, este in jur de 5 miliarde de dolari. Alti directori au avut decenii stralucite, dar niciunul nu se compara cu cel al lui Steve.

Cu Jobs la carma companiei, orizontul este plin de incercari noi. Va putea Jobs sa joace rolul lui Goliat, la fel de bine cum a jucat rolul micului David? Cum va raspunde competitiei, care s-a trezit mai ales pe segmentul de smartphone-uri? A creat o organizatie care va supravietui fara el? Poate sa isi mentina dominatia si in urmatorul deceniu?

Deceniul lui Steve a inceput, de fapt, in 1997, cand s-a intors la Apple, dupa ce parasise compania cu cativa ani in urma. '97 a fost un an de triaj, marcat doar de cateva investitii minore de la Microsoft.

In anul ce a urmat, regimul lui Steve Jobs a intrat in vigoare. A terminat etapa de anagajare a echipei de management, care cuprindea cativa executivi din fosta sa companie, Next. Acesti key playeri vor forma nucleul pe care Jobs se va baza in urmatorii 10 ani.

A urmat lansarea primului Macintosh, de la intoarcerea lui Jobs, denumit iMac, un computer care imbina unitatea centrala cu monitorul, un progres ce anunta reintoarcerea Apple. Succesul iMac-ului, care nu era

Cu toate astea, boala pe care a anuntat-o recent ne aminteste ca si Steve Jobs e muritor. Cum se va descurca Apple, cand Steve Jobs nu va mai fi?

Viitorul Apple

La un eveniment de lansare a noii linii de iPod-uri, Jobs a vorbit pentru prima oara despre faptul ca are un ficat nou de la un " donator de 20 si ceva de ani, care a murit intr-un accidet de masina". A multumit apoi echipei de management pentru felul in care a fost condusa compania in absenta sa.

Cu Jobs din nou pe picioare, discutia daca Jobs poate fi sau nu inlocuit a fost amanata. " La Apple, ierarhia e stabilita de Steve", spune un fost executiv Apple. " Cuvintele << Steve a spus>> au foarte mare valoare."

Sunt indicii care arata ca Jobs isi pregateste trupele sa supravietuiasca o perioada, fara el. " Membrii companiei au fost antrenati sa gandeasca la fel ca Steve", spune un angajat al Apple. " De aceea, timp de sase luni, lucurile au mers atat de bine. Oamenii se intrebau mereu << Ce ar face Steve?>>".

Jobs este un model si in afara Apple. Larry Page si Sergey Brin au declarat recent ca Jobs este eroul lor. Marc Andreessen, co-fondatorul Netscape, spune ca il evoca adesea pe Jobs, in discursurile sale.

Ce o sa faca Steve Jobs, in continuare? Avand in vedere afinitatea sa pentru secrete si surprize, precum si inteligenta pe care a dovedit-o pana acum, pare corect sa spunem ca ne va anunta atunci cand este pregatit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#apple, #jobs, #steve , #stiri Apple