Cine preia controlul in era post-HP: Dell sau Apple?

Duminica, 21 August 2011, ora 09:35
2267 citiri
Cine preia controlul in era post-HP: Dell sau Apple?

Iesirea definitiva a Hewlett Packard din industria PC-urilor ar lasa SUA in mainile a doi mari producatori de laptop-uri, Dell si Apple. In acest caz, lucrurile se vor schimba complet pe piata, scrie CNET.

 

Apple

Apple se concentreaza mai mult pe iPhone si iPad in aceasta perioada, si mai putin asupra Mac-ului. Iar cel mai important prosud Mac este pentru ei acum MacBook Air, care nu arata si nici nu se comporta ca un laptop traditional.

MacBook Air este mult mai mic si mai usor, iar sincronizarea cu sistemul de operare OS X Lion contribuie la realizarea unei interfete asemanatoare celei oferite de iPad.

iPad, pe de alta parte, va evolua intr-o platforma de inalta calitate, cu ecrane cu rezolutie foarte inalta si procesoare quan core.

Pe scurt, Apple are intenti serioase privind accelerarea trecerii catre o era Post-PC si nu este doar un discurs tinut de Steve Jobs.

Dell

Dell comercializata inca o serie de laptop-uri traditionale.

"Incercam sa ducem portofoliul de produse intr-o zona cu o calitate mult mai inalta, in timp ce renuntam la produsele cu margini mai mici pe zona de retail", a declarat Though Brian Gladden, CFO Dell.

Toate aceste lucruri au mai fost spuse, insa.

Orice ar face Dell, consumatorii vor continua sa cumpere foarte multe din PC-urile sale.

Problema este ca Dell ar putea avea aceeasi soarta cu HP, daca marginile sale de profit vor scadea prea mult.

Apple are margini de operare sanatoase, de aproximativ 30%, in timp ce Dell o ia pe urmele HP, cu aproximativ 7 procente.

Cine castiga?

Dell al livrate 10,6 milioane de PC-uri in intraga lume, in al doilea trimestru. Dupa calculele traditionale, Apple a livrat doar o parte din acest numar. Insa daca luam in calcul si iPad, lucrurile se schimba.

Apple a livrat 13,5 milioane de astfel de dispozitive in al doilea trimestru, potrivit raportului DisplaySearch.

In concluzie, guvernul SUA si companiile din Fortune 500 cor avea bevoie de un nou producator de PC-uri pentru viitorul apropiat.

Dell ar putea sa beneficieze din demisia HP, daca ne gandim la toate companiile din Fortune 500, dependente de HP si laptop-urile sale business.

Scenariul CNET prevede o situatie reciproc avantajoasa: Dell preia locul HP, iar Apple castiga o cota tot mai  mare de piata cu ajutorul Apple.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dell apple, #demisia hp, #hp, #pc , #stiri Apple