Chinezii nu vor avea parte de iPhone, cu toate ca au existat discutii intre Apple si China Mobile

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 17:00
953 citiri
Chinezii nu vor avea parte de iPhone, cu toate ca au existat discutii intre Apple si China Mobile

Apple si China Mobile au incheiat discutiile privind o eventuala lansare in China a telefonului iPhone, descurajand speculatiile investitoriilor potrivit carora aparatul va determina vanzari masive si va contribui la o scadere a actiunilor a China Mobile, potrivit Reuters.

Informatiile privind discutiile dintre China Mobile si Apple asupra posibilitatii lansarii telefonului iPhone pe prima piata mondiala de telecomunicatii au contribuit la o crestere cu 10% a actiunilor Apple pe Nasdaq la data de 13 noiembrie 2007, iar China Mobile a obtinut in acea zi o scadere a actiunilor de circa trei procente la 130, 20 dolari din Hong Kong.

Pretul telefonului iPhone din SUA, de 399 dolari, reprezinta mai mult de o data si jumatate salariul mediu lunar al chinezilor.

Apple a refuzat orice comentariu si analistii prognozeaza ca grupul american se afla intr-o vaga perspectiva privind dezvoltarea pe piata din China.

Totusi, Apple se va confrunta cu dificultati privind comercializarea iPhone in China, legate de problemele tehnice dar si de cele economice, aparatul fiind vandut in SUA si in Europa intr-un cadru de partaj de venituri intre grupul american si operatorii de telefonie mobila. Un astfel de acord nu este insa pe placul operatorului China Mobile.

Telefonul iPhone, unul dintre produsele de consum cele mai bine vandute din Europa si SUA in 2007, risca sa fie incompatibil pe piata chineza din cauza SIM-ului, avand o blocare ce impiedica utilizarea telefonului intr-o alta retea decat a celui cu care este vandut.

China Unicom, celalalt operator mobil, insa mult mai mic, a spus anul trecut ca nu are intentia de a introduce iPhone pe piata chineza.

Terminalul Apple a fost lansat pentru prima data in Statele Unite, in data de 29 iunie 2007, iar de atunci s-au comercializat peste 1,4 milioane de exemplare. In Statele Unite telefonul Apple iPhone se comercializeaza exlusiv prin operatorul AT&T Inc.

Pe piata europeana, terminalul Apple iPhone a fost lansat oficial la inceputul lui noiembrie in Germania, prin operatorul T-Mobile, si in Marea Britanie, prin reteaua O2. Apple iPhone este si in Franta din 29 noiembrie, prin operatorul Orange.

Apple iPhone se comercializeaza si in Romania, incepand cu 5 octombrie 2007, dar nu printr-o retea unica. Telefonul se gaseste la mai multe magazine online, cu preturi care se invart in jurul valorii de 600 de euro, fara TVA.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.