Cele mai periculoase aplicatii pentru "telefoanele inteligente"

Vineri, 05 Martie 2010, ora 01:27
4476 citiri
Cele mai periculoase aplicatii pentru "telefoanele inteligente"

Smartphone-ul incepe sa devina mai mult un computer decat un telefon, cercetatorii in securitatea electronica spun ca este doar o problema de timp pana cand hackerii isi vor redirectiona atacurile dinspre PC-uri catre "tintele" mobile din buzunarul tau.

De cand a fost lansat iPhone, aplicatiile care incalca intimitatea si siguranta utilizatorilor au trecut fara prea multe probleme de programele de securitate din platformele Apple, Google sau RIM.

Iata cele mai controversate astfel de aplicatii, care ar putea sa-ti acceseze datele si informatiile personale daca le permiti accesul pe telefonul mobil:

09Droid

Google se lauda ca platforma sa de aplicatii, Android Market, este mai deschisa decat App Store, de la Apple. Insa tocmai aceasta deschidere s-ar putea sa fie "calcaiul lui Ahile".

Specialistii in securitate de la F-Secure au descoperit ca un developer cunoscut sub numele 09Droid a creat zeci de aplicatii care pareau a fi programe de mobile banking, dar, in realitate, functionau ca o interfata neautorizata pentru siteurile bancilor.

F-Secure nu a putut confirma daca programele furau intr-adevar date, dar a demonstrat ca software-ul putea fi folosit pentru furtul de parole si date personale. Google a scos acele applicatii din platforma sa.

Storm8

Storm8, o firma dezvoltatoare de jocuri printre care iMobster sau Zombies Live, a fost data in judecata in noiembrie 2008 de catre un grup de utilizatori care pretindeau ca aceasta companie stoca numerele lor de telefon intr-un server.

Compania a raspuns ca utiliza aceste numere de telefon doar pentru a-si identifica userii unici.

Aurora Feint

Accesand lista ta de contacte, Aurora Feint, un joc puzzle multiplayer, putea sa te anunte cand prietenii tai il jucau. Insa creatorii jocului au uitat sa codeze datele pe care le-au colectat.

In cele din urma, jocul a fost scos din magazinul de aplicatii al Apple in 2008, si a revenit mai tarziu, cand problema a fost rezolvata.

Pinch Media

Pinch Media este o firma de analiza care permite dezvoltatorilor de aplicatii iPhone sa introduca un anumit cod in aplicatiile lor pentru a le furniza date despre gradul de utilizare a programelor.

In 2009, "iPhone Home", un blog dedicat gasirii si semnalarii de aplicatii care incalca intimitatea userilor, a catalogat Pinch drept un furnizor de spyware.

Blogger-ul a indicat ca aceasta companie este capabila sa urmareasca si sa obtina date specifice despre useri, cum ar fi: varsta, sexul, locatia, cat de des utilizeaza anumite aplicatii si daca au instalat Facebook Connect.

SpyPhone

Desi majoritatea aplicatiilor care au incalcat intimitatea userilor au "tintit" in general numerele de telefon si listele de contacte, teoretic, ele au acces la mult mai mult de atat.

Intr-o prezentare la conferinta de securitate "Black Hat", un cercetator elvetian a aratat, cu ajutorul unei aplicatii, care este cantitatea de informatii personale adunate de o aplicatie daca ajunge sa fie acceptata in App Store.

Aplicatia creata special pentru acest eveniment avea acces la web history, calling history, localizare si putea afla chiar si ce taste s-au apasat.

TXSBBSpy

Desi majoritatea scandalurilor legate de aplicatiile care incalca intimitatea userilor s-au concentrat pe iPhone,RIM, magazinul de aplicatii al BlackBerry, nu a fost ocolit.

Aplicatia TXSBBSpy a ajuns pana la nivelul la care putea sa porneasca discret microfonul telefonului pentru a monitoriza discutiile utilizatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Apple se confruntă cu un nou proces judiciar. Care este motivul
Apple se confruntă cu un nou proces judiciar. Care este motivul
Apple se confruntă cu un nou proces judiciar, de această dată în Regatul Unit, unde un grup de aproximativ 1500 de dezvoltatori de aplicații a intentat o acțiune în instanță împotriva...
#smartphone, #apple, #google, #iphone, #nexus one, #blackberry , #stiri Apple