CE a demarat ancheta Apple privind contractele de distributie incheiate cu operatorii telecom

Vineri, 31 Mai 2013, ora 17:12
1134 citiri
CE a demarat ancheta Apple privind contractele de distributie incheiate cu operatorii telecom

Comisia Europeana (CE) a inceput o ancheta pentru a stabili daca Apple si-a utilizat influenta pentru a impune conditii incorecte operatorilor de telecomunicatii mobile care vand iPhone, potrivit The Guardian.

Operatorii telecom au primit de la CE un chestionar pe aceasta tema, obtinut de The Guardian de la o sursa apropiata situatiei.

Companiile trebuie sa raspunda intrebarilor Comisiei pana la 17 iunie. Apple sustine ca contractele cu operatorii corespund in totalitate legislatiei locale, inclusiv in UE.

Asertiunea ca Apple detine o pozitie dominanta este dificil de argumentat, deoarece liderul pietei telefoanelor mobil este Samsung Electronics.

In preambulul chestionarului se arata ca executivul UE verifica un posibil comportament anti-concurential in UE sau in Zona economica europeana in ceea ce priveste distributia smartphone-urilor Apple si limitarea sau blocarea anumitor functii tehnice ale Iphone-urilor.

Comisia este in posesia unor informatii care arata ca Apple si operatorii de retele mobile au incheiat acorduri de distributie care ar putea conduce la excluderea altor producatori de smartphone-uri de pe piata.

Exista de asemenea semnale ca anumite functii tehnice ale iPhone sunt dezactivate la anumite produse Apple in anumite tari europene.

Printre altele, CE intreaba operatorii daca au fost obligati sa se angajeze contractual la achizitia unui numar minim de iPhone-uri intr-o anumita perioada de timp, precum si care este raportul dintre cererea pentru smartphone-ul Apple si acest volum minim.

Totodata, Comisia vrea sa afle conform caror criterii s-a ajuns la o astfel de clauza a volumului minim si care sunt consecintele nerespectarii unui astfel de angajament.

Oficialii europeni doresc sa afle ce efecte ar fi putut avea nerespectarea conditiilor impuse de Apple

CE incearca sa stabileasca si daca operatorii s-au angajat contractual fata de Apple sa acorde tratament preferential iPhone-ului, prin practici precum refuzul de a promova produse concurente catre posesorii de dispozitive Apple. Si in acest caz, Comisia este interesata de consecintele refuzului unui operator de a accepta astfel de conditii.

Alte intrebari transmise de CE operatorilor se refera la modalitatea si criteriile prin care se stabileste nivelul reducerilor acordate clientilor la achizitionarea unui dispozitiv Apple impreuna cu un abonament.

"Este compania dumneavoastra obligata sa ofere servicii superioare abonatilor care utilizeaza iPhone, fata de clientii care utilizeaza produse concurente, de la alte companii? (...) Este compania dumneavoastra obligata sa se angajeze in vreun fel in ceea ce priveste nivelul discountului acordat pentru iPhone? (...) Aveti informatii cu privire la cat de importanta este acordarea unei reduceri de catre operator pentru intrarea pe piata a unui producator de smartphone-uri? Cat la suta din smartphone-urile pe care le comercializati sunt vandute cu discount?", se spune in chestionar.

Comisia mai vrea sa stie daca Apple impune in acordurile de distribtie cu operatorii clauze de tipul "furnizorului favorizat" sau clauze de nediscriminare, conform carora ofertele care includ iPhone-ul sa fie cel putin la fel de atractive ca ofertele pentru smartphone-uri concurente.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#ancheta Apple Comisia Europeana, #investigatie CE Apple, #cercetari contracte Apple telecom, #comportament anticoncurential Apple , #stiri Apple