Blackberry cauta dezvoltatori de software in care sa investeasca

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 10:54
1987 citiri
Blackberry cauta dezvoltatori de software in care sa investeasca

Producatorul canadian de solutii pentru comunicatii mobile Research in Motion (RIM) a pus la punct o divizie de investitii financiare, BlackBerry Partners Fund, care dispune de 140 de milioane de dolari pentru investitii in producatori de aplicatii software pentru telefoanele sale, mai mult decat simple jocuri si tonuri de apel.

" Nici nu ne gandim sa investim in aplicatiile de 99 de centi”, a spus Kevin Talbot, co-manager al fondului de investitii RIM. Majoritatea aplicatiilor pentru telefoane mobile sunt acum gratis sau costa 99 de centi, dar acestea nu fac parte din targetul companiei canadiene.

„Daca multi dezvoltatori castiga putini bani, misiunea noastra este sa ii gasim pe cei putini care castiga multi bani”, a explicat managerul intr-un interviu Bloomberg.

Dezvoltatorii de software au descoperit anul acesta ca pot castiga bani frumosi realizand aplicatii pentru telefoanele mobile, pe care consumatorii le pot cumpara folosind diversele platforme de distributie lansate dupa succesul initial al Apple App Store pentru iPhone.

Anul acesta toate marile companii au lansat propriile magazine de aplicatii, iar utilizatorii pot accesa o gama variata de aplicatii, dar si diverse preturi, dupa buzunar.

Jocurile video, chiar daca nu sunt in targetul RIM, raman cele mai cautate aplicatii pentru telefoanul mobil in topurile de download furnizate de furnizorii de platforme.

Pentru profesionisti, pe linga solutiile de e-mail sunt tot mai importante aplicatiile pentru stiri si informatii din domeniul lor, cautarea online pe telefon, diverse ghiduri pentru GPS-ul incorporat.

Fondul de investitii BlackBerry vrea sa investeasca in solutii care se potrivesc mai bine cu directia de dezvoltare initiala a companiei, cum ar fi software pentru e-mail management, dar de asemenea unelte pentru business, de la ghiduri de calatorie pina la aplicatii pentru birou.

Un fond similar, iFund, cauta dezvoltatori de software pentru iPhone, iar probabil ca pe viitor vor aparea investitori similari pentru dezvoltatorii Android, Symbian sau Windows Mobile.

„Evident cautam cele mai importante si cele mai bune idei de afaceri, echipe eficiente si antreprenori, iar in acest moment focusul este pe aplicatii software pentru consumer”, a delcarat unul dintre managerii iFund.

Fondul BlackBerry a investit deja in cateva companii, lucru care arata directia in care se duce compania. De exemplu compania Xobni (Inbox scris invers) care dezvolta aplicatii pentru managementul, arhivarea si cautarea prin e-mailuri si contacte. Aplicatia lor costa „numai” 29,95 dolari.

Au mai investit in Neuralitic Systems, care realizeaza analiza datelor transferate wireless, Buzzd, un ghid al serviciilor, WorldMate, aplicatie pentru calatorii, precum si Digby, o solutie pentru plati cu telefonul mobil.

La fondul BlackBerry colaboreaza cu bani Thomson Reuters, BBC Venture Partners, spun oficialii RIM. Nu sunt exclusi nici investitori particulari, au precizat ei.

In trimestrul al doilea al acestui an, Apple a vandut 5,2 milioane de telefoane iPhone, in timp ce RIM a vandut 7,8 milioane de BlackBerry.

#blackberry, #mobile, #software , #stiri Apple