Apple vrea sa cumpere cobalt direct din mina, de teama ca ramane fara provizii

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 16:53
2838 citiri
Apple vrea sa cumpere cobalt direct din mina, de teama ca ramane fara provizii
Foto: CC0 Creative Commons

Grupul informatic american Apple Inc. poarta pentru prima data discutii cu companiile miniere pentru a cumpara cobalt direct de la ele, in ideea de se asigura ca va avea suficiente cantitati din acest ingredient cheie pentru productia de baterii, pe fondul ingrijorarilor ca explozia vanzarilor de vehicule electrice ar putea provoca lipsuri in aprovizionarea cu cobalt, informeaza Bloomberg, citand surse din apropierea discutiilor.

Producatorul telefoanelor iPhone este unul dintre cei mai mari utilizatori finali de cobalt pentru bateriile din dispozitivele sale insa pana acum a lasat achizitiile de metale rare in sarcina companiilor care ii produc bateriile.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, Apple vrea sa incheie contracte pentru furnizarea mai multor mii de tone de cobalt pe an, timp de cel putin cinci ani. O alta sursa a adaugat ca primele discutii pe acest subiect au inceput in urma cu un an, adaugand ca nu este nicio certitudine ca se va ajunge la un acord.

Un purtator de cuvant de la Apple a refuzat sa faca comentarii insa la finele anului trecut directorul general de la Glencore Plc, Ivan Glasenberg, a mentionat Apple printre companiile cu care grupul minier poarta discutii cu privire la cobalt, fara a oferi insa alte detalii.

Aceste discutii scot in evidenta faptul ca Apple vrea sa se asigure ca are suficiente livrari de cobalt pentru bateriile utilizate de telefoanele iPhone si tabletele iPad, in conditiile in care cresterea accelerata de baterii pentru vehiculele electrice risca sa creeze un deficit de metale rare.

In prezent, aproximativ un sfert din productia mondiala de cobalt este utilizata in smartphones. Insa, in timp ce o baterie lithium-ion pentru smartphone are nevoie de aproximativ opt grame de cobalt rafinat, o baterie pentru un automobil electric necesita o cantitate de aproape 1.000 de ori mai mare.

In ultimele 18 luni, pretul cobaltului s-a triplat si in prezent se tranzactioneaza la peste 80.000 de dolari pe tona. Doua treimi din livrarile mondiale de cobalt vin din Republica Democrata Congo, unde nu a avut loc inca o tranzitie pasnica a puterii, iar copiii sunt utilizati ca forta de munca in industria miniera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Apple cumpara cobalt mina, #cobalt baterii Apple , #stiri Apple