Apple sta pe un munte de cash, dar se imprumuta masiv. Ce se ascunde in spatele strategiei

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 16:27
3268 citiri
Apple sta pe un munte de cash, dar se imprumuta masiv. Ce se ascunde in spatele strategiei
Foto: Apple

Apple detine, in prezent, cel mai mult numerar din istoria companiei, insa s-a imprumutat de 35 de miliarde de dolari in ultimul an si jumatate. De ce o compania atat de bogata cum este Apple se imprumuta?

Cele mai mult numerar al Apple este mai greu de atins, fiind depozitat in alte tari decat cea de origine. Iar cea mai valoroasa companie din lume inapoiaza actionarilor sai un munte de bani - 130 de miliarde de dolari numai in doi ani si jumatate. Directorul executiv al companiei, Tim Cook, a spus analistilor, in aprilie, ca dimensiunea si ritmul "programului de rascumparare de capital" este "fara precedent", iar graficele urmatoare arata care este situatia de la Apple, scrie BusinessWeek.

Totul incepe cu profitul, unde Apple sta mai mult decat bine. Profitul net a fost, in medie, de peste 9 miliarde dolari in ultimele noua trimestre financiare si este mult mai mult decat are Apple nevoie sa-si finanteze dezvoltarea viitoarelor produse. In ultimul trimestru, a avut cheltuieli de capital de 4 miliarde dolari, putin comparativ cu cele aproape 13 miliarde dolari generate din operatiuni.

Foto: Apple

Deci, banii se strang. Cand Apple spune cash, inseamna, in general, bani in numerar, plus valori mobiliare care pot fi convertit rapid in numerar. Pentru a evita rata mare a impozitului pe profit din SUA, Apple a aranjat astfel incat o mare parte din profitul sau sa fie generat in afara SUA. Doar 12% din numerarul sau este in SUA. Iar directorul financiar al companiei, Luca Maestri, le-a a spus analistilor, in aprilie, ca daca va repatria numerarul in SUA, Apple va avea de platit taxe mari, "si nu credem cred ca acest lucru ar fi in interesul actionarilor nostri".

Foto: Apple

Acesta este unul dintre motivele pentru care Apple imprumuta bani. Un alt motiv este, desigur, faptul ca imprumuturile sunt foarte ieftine pentru Apple. Ratele dobanzilor datoriilor sale sunt de la 0,45% pe trei ani, la 4,45% pentru obligatiile pe 30 de ani.

Foto: Apple

Iar Apple are un program prin care vrea sa-si rascumpere capitalul. Actionarii primesc pe actiunile Apple mai mult decat au investit. Cea mai mare parte a programului prevede chiar rascumpararea titlurilor, pentru care sunt alocate 90 de miliarde de dolari pana la sfarsitul lui 2015. Aici se adauga dividendele, plus alte optiuni.

Foto: Apple

Apple a facut public acest program in martie 2012, pentru cand alocase 45 de miliarde de dolari. In aprilie 2013, a ridicat suma la 100 de miliarde de dolari, iar in aprile 2014, la peste 130 de miliarde de dolari.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#rascumparare actiuni Apple, #imprumuturi Apple, #Apple cash , #stiri Apple