Apple si IKEA, clonate in China

Miercuri, 03 August 2011, ora 11:15
3066 citiri
Apple si IKEA, clonate in China

China a devenit clona SUA prin producerea unei game largi de produse de consum americane contrafacute. In ultimii ani trendul chinez a fost de a clona retele intregi de retail. Copierea ilegala a produselor si a brandurilor celor mai mari companii din America s-a transformat intr-o adevarata afacere de succes in China. Iata care sunt cele mai importante marci copiate in China:

Magazinele Apple

Descoperirea unor magazine Apple nelegitime in China a starnit controverse.

Magazinele au semnele si logo-ul Apple, iar vanzatorii pretind ca produsele sunt reale, insa nu au fost autorizate de companie.

Mai multe magazine Apple cu produse contrafacute au fost inchise dupa ce clientii s-au plans de autenticitatea gadget-urilor si au cerut banii inapoi.

Alte magazine au fost inchise nu pentru utilizarea frauduloasa a brand-ului Apple ci pentru lipsa unor licente corespunzatoare.

Disney

Chinezii au trecut la constructia unor parcuri tematice nelegitime.

Unul din exemplele cele mai elocvente este parcul de distractii din Beijing – Shijingshan care se aseamana intocmai cu Walt Disney.

Nici faimoasele mascote nu lipsesc. In parcul chinezesc te poti intalni cu Shrek, Alba ca Zapada si cei sapte pitici, Mickey Mouse sau Goofy.

Desi parcul a atras atentia gigantului Disney in 2007, acesta a ramas in functiune si are chiar si o versiune engleza a website-ului.

IKEA

Chinezii s-au indragostit pe loc de magazinele IKEA si s-au hotarat sa le cloneze.

Aflat in acelasi oras ca si magazinele Apple, IKEA "made in China" se intinde pe 100.000 de metri patrati, patru etaje si poarta numele de 11 Furniture. Singura diferenta intre gigantul suedez IKEA si 11 Furniture este numele.

Copia magazinului suedez are schema de culori albastru cu galben si comercializeaza aceleasi produse, insa contrafacute.

Starbucks

Daca functioneaza in Occident, China trebuie sa-l copieze.

In 2006, Starbucks a iesit castigator intr-un caz de proprietate intelectuala impotriva unei companii chineze care functiona cu numele de Xingbake, varianta chineza pentru Starbucks.

De-a lungul timpului au existat numeroase clone ale Starbucks in China cu numele de Bucksstar Coffee si Seayahi Cofee.

Buckstarr Coffee facea parte dintr-un mall unde se gaseau diverse clone ale magazinelor americane ca Pizza Huh si McDnoalds, cu scheme de culori similare ca originalele din Occident.

World of Warcraft Park

Parcul Disney nu a fost suficient, de aceea un antreprenor chinez a decis sa construiasca un parc tematic dupa Warcraft si Starcraft brands, detinute de Blizzard Entertainment.

Parcul tematic este denumit World Joyland si se afla la vest de Shanghai, in Changzhou. Proprietarul chinez sustine ca parcul a costat 30 de milioane de dolari.

KFC

Chinezii si-au dorit si un fast-food asa ca au ales KFC.

Cu toate ca falsurile KFC s-au inmultit, viata lor este scurta intrucat adevaratul KFC si-a facut simtita prezenta pe piata chineza.

Restaurantele KFC au ajuns in China si au devenit rapid cele mai populare restaurant fast-food din statul chinez.

Harry Potter

China a devenit in timp paradisul american prin reusitele branduri americane copiate. Prin urmare nu putea lipsi Harry Potter.

Un fals realizat dupa originalul Harry Potter a inceput sa se vanda cu cateva zile inainte de lansarea cartii originale in SUA.

Falsificatorii au folosit textul din J.R.R Tolkien, insa au schimbat numele unor personaje.

Traducerile fara licenta sunt la moda in China.

Nike

Un alt brand extrem de popular in China este Nike.

Cunoscut sub numele in Nibe in China, brandul se poate gasi in numeroase magazine chineze.

China ramane o sursa importanta de produse contrafacute Nike.

McDonald's

McDonald's este un alt brand cu o prezenta puternica in China, insa nici acest brand nu poate scapa de imitatii.

Cu toate ca exista restaurantr reale McDonald's in China, au existat si alte locatii care imitau intocmai brandul. Cele mai multe au copiat aspectul restaurantului, meniurile, dar si sloganurile.

Falsurile McDonald's se gasesc sub numele de Dog Mini si Mcdnoalds.

#magazine clonate china, #produse contrafacute china, #apple, #ikea, #china, #branduri ilegale china , #stiri Apple