Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apple si Google vor plati comisioane in functie de utilizarea retelelor

Apple si Google vor plati comisioane in functie de utilizarea retelelor

Companii precum Google, Apple si Facebook trebuie sa contribuie la investitiile in retele, necesare pentru serviciile in banda larga, considera operatorii europeni de telecomunicatii, transmite Bloomberg, anunta Mediafax.

Pe masura ce companiile de telefonie mobila si de Internet creeaza noi servicii video, de muzica si jocuri, operatori ca France Telecom, Telecom Italia si Vodafone Group vor un acord prin care furnizorii de continut precum Apple si Google sa plateasca comisioane in functie de utilizarea retelelor.

"Furnizorii de servicii inunda retelele fara sa existe un stimulent pentru reducerea costurilor. Este necesar un sistem de plata pentru acestia, in functie de gradul de utilizare", a declarat in noiembrie Stephane Richard, director general al France Telecom.

Richard ar putea aborda aceasta problema la conferinta "Le Web" care are loc miercuri la Paris.

El s-a alaturat astfel sefului Telecom Italia, Franco Bernabe, si celui al Telefonica, Cesar Alierta, intr-o campanie care se poate transforma intr-un razboi rece cu companiile web.

Pe masura ce numarul utilizatorilor de Internet si telefoane mobile este in crestere, costul dezvoltarii retelelor ar putea depasi cresterea veniturilor operatorilor wireless, cu impact asupra rentabilitatii investitiilor.

Numarul conectarilor la Internet prin telefonie mobila din Europa de Vest va creste in medie cu 15% pe an, la 270 milioane, pana in 2014, dar veniturile aduse de utilizatorii finali vor scadea cu circa 1% pe an, potrivit estimarilor companiei de cercetare a pietei IDC.

In aceeasi perioada, cheltuielile anuale pentru echipamentele de retele vor creste cu 28% comparativ cu anul 2009, la circa 3,7 miliarde de dolari, anticipeaza compania de analiza a pietei Canalys.

"Companii precum Google si Yahoo! folosesc gratuit retelele Telefonica, ceea ce este bine pentru ele, dar o tragedie pentru noi. Situatia nu poate continua", a spus Alierta in februarie.

Operatorii beneficiaza de cresterea popularitatii accesarii de date prin telefoanele mobile.

Astfel veniturile pe acest segment ale France Telecom, cel mai mare vanzator de aparate iPhone dupa AT&T, au urcat cu 24% in trimestrul al treilea, reprezentand aproape 32% din veniturile aduse de retele.

Totusi, din cauza incetinirii generale a veniturilor, operatorii incearca sa transfere o parte din costuri furnizorilor de servicii.

In noiembrie, un plan al Apple de a introduce asa-numitul soft SIM pe viitorul iPhone a determinat operatorii europeni sa avertizeze ca vor renunta la subventionarea pretului aparatului, a relatat Daily Telegraph.

Softul SIM va permite utilizatorilor sa treaca mai usor de la o retea la alta, prin eliminarea necesitatii unui nou card SIM emis de un operator.

Apple a renuntat deocamdata la idee, dar tehnologia va fi pana la urma introdusa, a declarat Sanford Bernstein, analist la compania Robin Bienenstock. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1755 ori