Apple si Google cer o "vacanta fiscala"

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 19:16
2855 citiri
Apple si Google cer o "vacanta fiscala"

O coalitie de companii, in frunte cu Apple, Google si Cisco Systems, exercita presiuni pentru obtinerea unei "vacante fiscale" pentru repatrierea unor profituri offshore de peste 1.000 de miliarde de dolari si apeleaza la activisti cu relatii inalte in Congresul american, relateaza Bloomberg.

Unul dintre acesti activisti este Jeffrey Forbes, fost sef de cabinet al presedintelui comitetului pentru finante din Senat, Max Baucus.

Forbes face parte dintr-o armata de peste 160 de activisti, dintre care cel putin 60 au lucrat pentru un membru al Camerei Reprezentantilor si Senatului.

Rolul lor este sa convinga Congresul sa decida o pauza fiscala care ar costa guvernul american 78,7 miliarde de dolari in urmatorul deceniu.

Studii independente au aratat ca ultima oara cand s-a incercat o astfel de facilitate fiscala, in 2004, conditiile oferite pentru repatrierea profiturilor offshore, precum impozitarea extrem de scazuta a acestora, au stimulat prea putin crearea de locuri de munca sau investitiile interne, iar majoritatea banilor au fost folositi de companii la rascumpararea de actiuni.

"Este o problema care implica o multime de oameni angajati de corporatii care isi promoveaza propriile interese, nu intersul public", a declarat James Thurber, director al Center for Congressional and Presidential Studies la American University din Washington.

Studiile au dovedit ca banii repatriati in 2004 au ajuns la un numar restrans de actionari ai unor companii, dar in Congres creste sprijinul pentru o "vacanta fiscala", pe masura ce companiile isi extind echipele de activisti. Unul dintre argumente este ca fluxul mai mare de capital va stimula economia americana.

"Sunt multe probleme foarte importante, complexe, care nu par de mare importanta marelui public. Sunt problemele legate de oameni care au lucrat pentru Congres sau Executiv si care influenteaza strategiile", a spus Thurber.

Intre cei care promoveaza facilitatile fiscale la repatrierea profiturilor se numara fosti membri ai unor comitete din Congres, sau fosti angajati ai unor astfel de membri.

Sustinatorii facilitatilor fiscale spun ca scutirea de impozite la repatrierea profiturilor va aduce peste 1.000 de miliarde de dolari in Statele Unite, fonduri care sunt pastrate in prezent in strainatate.

"Ar contribui mult la regenerarea economiei", a declarat Robert Livingston, fost presedinte republican al unui comitet din Camera Reprezentantilor, care face in prezent lobby pentru Oracle.

Administratia Obama a anuntat ca se opune unei "vacante fiscale" de sine-statatoare pentru repatrierea profiturilor, dand ca exemplu experienta din 2004.

Obama vrea sa elimine scutirile fiscale de care beneficiaza anumite industrii, precum cea a petrolului si gazelor, ca si deducerile si scutirile acordate milionarilor.

El a propus totodata majorarea taxelor platite de milionari, la sugestia investitorului Warren Buffett. Companiile multinationale din Statele Unite au acumulat in strainatate profituri de peste 1.375 miliarde de dolari, pentru care nu au platit impozite federale, potrivit unui raport recent al JP Morgan Chase.

La repatrierea profiturilor in SUA, acestea sunt impozitate cu cel mai ridicat nivel al taxei, de 35%.

"Vacanta fiscala" ar recompensa companii care au acumulat profituri prin intermediul unor paradisuri fiscale precum Insulele Bermude, Cayman si Elvetia, a declarat Martin Sullivan, fost angajat al Departamentului Trezoreriei si editor al publicatiei echidistante Tax Notes.

Companiile insista pentru repetarea situatiei din 2004, cand au repatriat profituri de 312 miliarde de dolari cu un impozit scazut, de doar 5,25%.

Majoritatea fondurilor au fost folosite mai degraba pentru rascumparari de actiuni decat pentru angajari si investitii, potrivit unui studiu publicat de Journal of Finance, ultima dintr-o serie de cercetari pe aceasta tema cu concluzii similare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apple, #google, #vacanta fiscala, #companii offhore, #companii , #stiri Apple