Apple: rezultate peste asteptari - Marti, 22 Iulie 2008, ora 13:44

Marti, 22 Iulie 2008, ora 13:44
2910 citiri
Apple: rezultate peste asteptari - Marti, 22 Iulie 2008, ora 13:44

Desi toata lumea se astepta ca rezultatele companiei sa fie foarte bune, Apple a incheiat trimestrul doi peste asteptarile analistilor, cu incasarei de 7,46 miliarde de dolari si profit 1,07 miliarde de dolari, demonstrand ca recesiunea americana nu are nicio legatura cu sectorul IT&C.

Este cel mai bun rezultat din istoria companiei, iar Stebe Jobs a lasat sa se inteleaga ca vor fi lansate produse noi, care vor continua sa ridice popularitatea si afacerile companiei. Se tot aude in industrie de un GPS marca Apple, dar exista posibilitatea ca firma sa intre si pe alte segmente ale industriei. Lansarea iPhone 3G a fost deja un succes pentru trimestrul al treilea, milioane de telefoane fiind vandute in toata lumea, iar vanzarile de computere Mac si de playere continua sa fie foarte bune.

"Am stabilit noi recorduri pentru vanzarile de Mac, iar iPhone 3G este un succes real, suntem acum ocupati cu realizarea noilor produse care vor fi lansate in urmatoarele luni", a spus CEo-ul companiei. De asemenea se vorbeste despre un iPhone 3G cu memorie interna de 32 de GB care ar urma sa fie lansat pina la finalul anului.

Cheltuielile operationale ale Apple pe trimestru au fost de 1,21 miliarde de dolari, iar suma de 1,33 miliarde de dolari a fost adaugata in conturile companiei pentru marketing si alte activitati. Pe trimestrul al doilea al 2008 compania a vandaut 2,5 milioane de computere Mac (laptopuri si desktop-uri), cu 41% mai multe ca numar de unitati si cu 43% mai scumpe decat anul anterior.

Cam 1 milion au fost computere de birou, iar 1,5 milioane au fost laptopuri (62% din totalul vanzarilor).

Vanzarile au crescut cu 49% la computere desktop si 37% la laptopuri, aproape invers decat orice alt producator din industrie. Computerele au adus circa 61% din incasarile companiei. Recordul anterior de vanzari fusese stabilit in primele trei luni din 2008, cu un total de 2,31 milioane de MAC-uri vandute.

Cota de piata a Apple in Statele Unite a crescut de la 15,4% la 19,5% anul acesta, conform NPD Group.

Pe segmentul iPhone, compania a reusit sa vanda pe trimestrul doi 717.000 de telefoane mobile, comparat cu 270.000 anul trecut in aceeasi perioada.

La lansare iPhone 3G, primul milion de telefoane vandute a fost atins in 3 zile, comparativ cu 74 de zile anul trecut. App Store a furnizat fanilor iPhone peste 25 de milioane de aplicatii, din care doar 20% sunt gratuite.

Playerul de muzica digitala iPod continua sa domine piata: 11 milioane de unitati au fost vandute in 3 luni, cu 12% mai multe ca anul anterior, incasarile fiind cu 7% mai mari.

Magazinele sub brand Apple au avut vanzari de 1,44 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, cu 44% mai mari decat anul anterior. Serviciile de training pentru utilizarea produselor au insumat aproape 600.000 de sedinte, spun oficialii Apple. Acum numarul magazinelor trece de 240.

Apple a semnat in acest trimestru contract de colaborare cu Best Buy, un retailer mare din Statele Unite, iar extinderea va continua.