Apple pregateste lansarea unui serviciu pentru descarcarea filmelor de pe internet

Marti, 12 Septembrie 2006, ora 13:33
1410 citiri

Grupul american Apple, lider pe piata de dowload pentru muzica de pe internet, va anunta, marti, lansarea un nou produs care, potrivit specialistilor, va contine si un serviciu de download pentru filme, destinat noilor modele video ale music player-ului iPod, relateaza AFP.Zvonurile referitoare la adevarata natura a anuntului Apple au luat amploare dupa ce grupul a trimis, in urma cu cateva saptamani, o invitatie pentru conferinta sa de presa de marti, care se va desfasura sub sigla "It's Showtime"("Sa inceapa spectacolul!"), cu o grafica hollywoodiana. Inca de saptamana trecuta, pagina electronica pentru vanzarea de produse culturale, Amazon.com, s-a lansat pe acest teren, inaugurand o oferta de descarcare a filmelor, pentru care a incheiat un acord cu mai multe studiouri de filme.

Descarcarea legala, contra cost, a filmelor de pe internet, o piata foarte promitatoare, este una putin populara, deocamdata, deoarece fanii isi procura, in general, versiuni ilegale ale acestora, prin intermediul schimbului de fisiere.

Expertii mai anticipeaza ca Apple sa anunte lansarea unui nou dispozitiv iPod, cu un ecran video mai mare. Prin aceasta initiativa, Apple va incerca sa-si extinda succesul de pe piata muzicala, in cadrul careia milioane de utilizatori de iPod descarca melodii la pret fix, de pe site-ul Apple, iTunes, la nivelul pietei video. "Toate aceste date nu reprezinta altceva decat speculatii", a declarat analistul companiei Jupiter Research, Michael Gartenberg, care a adaugat ca "Apple este o companie cunoscuta pentru faptul ca stie sa pastreze tacerea, pana in ultimul moment, in legatura cu detaliile de importanta cruciala, care fac diferenta".

Succesul acestui tip de serviciu va depinde in mod esential de pretul filmelor, de data difuzarii lor pe internet si de numarul studiourilor care vor permite ca productiile lor sa fie tranzactionate pe internet, a mai declarat Michael Gartenberg, care a reamintit ca studiourile sunt reticente fata de modelul de vanzare, la pret fix, promovat de catre Apple. Un alt element cheie este constituit de posibilitatea consumatorilor de a-si inregistra filmele pe DVD pentru a le putea viziona la televizor, lucru pe care oferta Amazon nu il permite.

Apple dispune, insa, de un avantaj: directorul general al companiei, Steve Jobs, este membru in consiliul de administratie al studiourilor Walt Disney, dupa ce le-a vandut studiourile de animatie Pixar, la inceputul acestui an.

In afara studiourilor Disney, care sunt un partener previzibil, mai ales pentru ca Apple difuzeaza deja, pe iTunes, seriale de televiziune ale Disney precum "Neveste disperate", nu se poate spune inca nimic despre alte studiouri, despre care nu se stie daca vor accepta sa-si vanda filmele navigatorilor de internet.

O alta ipoteza pentru noua lansare sustine ca Apple ar putea anunta aparitia unui nou computer, care sa inlocuiasca televizorul sau aparatele de tip home cinema, in scopul de a castiga cursa cu ceilalti giganti informatici, pentru acest tronson. Compania Apple este in competitie cu Microsoft si incearca sa-si prezinte noile produse inaintea acesteia, avand in vedere ca Microsoft va scoapte pe piata un nou dispozitv, care va concura cu iPod, numit Zune, un music si video player conectat la internet si pe care Microsoft a indicat ca intentioneaza sa-l lanseze pana la sfarsitul anului.

NewsIn