Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apple poate pierde zeci de miliarde de dolari in procesul cu actionarii

Apple poate pierde zeci de miliarde de dolari in procesul cu actionarii


Fondul Greenlight Capital, controlat de miliardarul american David Einhorn, a castigat prima lupta din litigiul cu Apple, instanta blocand un vot programat de companie pentru adunarea actionarilor din 27 februarie.

Apple ar putea fi obligata sa distribuie o parte din rezerve catre actionarii sai, daca fondul de investitii Greenlight Capital va iesi castigator in procesul cu gigantul IT.

Una dintre chestiunile plasate de Apple pe ordinea de zi a adunarii de miercuri ar fi complicat procesul de emitere a unei noi categorii de actiuni preferentiale, prin introducerea votului actionarilor in procedura, transmite Bloomberg.

Un judecator de la Tribunalul din Manhattan a aprobat solicitarea lui Einhorn de a bloca votul actionarilor pe aceasta chestiune.

"Suntem dezamagiti de decizia instantei. Propunerea face parte din efortul nostru de a ne imbunatati guvernanta corporatista si de a servi in interesul actionarilor nostri. Din pacate, din cauza deciziei de astazi, actionarii nu vor putea vota propunerea la adunarea anuala", se spune intr-un comunicat transmis de Apple.

Miza procesului

Einhorn este astfel cu un pas mai aproape de rezervele de 137,1 miliarde de dolari acumulate de Apple.

Miliardarul a atacat compania in instanta pentru a obtine sprijinul a cat mai multi dintre actionari, cu scopul final de a determina compania sa distribuie o parte din rezerve in randul actionarilor, fie prin rascumpararea de actiuni, fie prin emiterea unei noi categorii de actiuni preferentiale cu un dividend substantial.

Actiunile Apple au scazut cu 36% din septembrie pana in prezent, din cauza temerilor ca perspectivele de crestere ale companiei s-au deteriorat.

Batalia Apple vs. Samsung continua. Inca un proces privind incalcarea patentelor

"Este pacat ca trebuie sa apelam la justitie, insa ne bucuram ca este transmis un mesaj ferm catre management, ca ar trebui sa ia in calcul o strategie alternativa pentru utilizarea rezervelor", a declarat presedintele fondului Capital Advisors, unul dintre actionarii Apple care sprijina initiativa lui Einhorn.

Apple se confrunta de cativa ani cu nemultumirea actionarilor privind modul in care utilizeaza rezervele de bani. Dupa ce a fost aproape de faliment in anii '90, inainte de revenirea lui Steve Jobs la conducere, Apple a acumulat rezerve impresionante de lichiditati datorita succesului produselor dezvoltate sub supravegherea sa, precum iPod, iPhone si iPad.

Compania a incercat sa rezolve divergentele cu actionarii anul trecut, anuntand distribuirea de dividende inclusiv din rezerve, insa mai multi investitori, in frunte cu Einhorn, vor masuri mai subtantiale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1496 ori