Apple, mai tare decat Trezoreria SUA. Vezi cati bani cash are compania lui Jobs

Luni, 01 August 2011, ora 14:53
3372 citiri
Apple, mai tare decat Trezoreria SUA. Vezi cati bani cash are compania lui Jobs

In timp ce guvernul american s-a zbatut sa ajunga la o intelegere privind plafonul de indatorare, banii "lichizi" detinuti de Trezoreria SUA au scazut la 54 miliarde de dolari vineri, de la cei 74 miliarde de dolari estimati miercurea trecuta. 

Suma, deja intrecuta de saptamana trecuta de lichiditatile Apple, a devenit comparabila cu averile magnatilor americani si aduce in vizorul presei un precedent istoric graitor pentru Statele Unite.

Daca initial se vorbea despre Apple care depasea cu 2 miliarde de dolari valoarea Trezoreriei, acum publicatiile externe, printre care si Business Journal, aduc in comparatie si averile lui Warren Buffett, Bill Gates si Larry Ellison cu banii numerar detinuti de Trezoreria SUA.

Steve Jobs, Apple: 76 miliarde de dolari

Nu sunt mari sanse ca SUA sa ceara ajutorului CEO-ului Apple, Steve Jobs, desi nu ar fi prima data cand guvernul american ar cere sustinerea unui mogul, scrie Los Angeles Times.

La mijlocul anilor 1890, cand economia americana facea eforturi sa isi revina dupa criza din 1893, Trezoreria SUA era in pericol de a intra in faliment din cauza investitorilor ingrijorati care incepeau sa isi recupereze din rezervele de aur tot ce imprumutasera odata Statelor Unite.

Fara a avea prea multe optiuni, presedintele de atunci, Grover Cleveland, s-a intalnit cu bancherul newyokez J.P. Morgan, care a promis un ajutor de 60 de milioane de dolari in aur.
Ajustat la inflatie, asta ar insemna cam 1,5 miliarde de dolari in ziua de astazi.

Faptul ca Morgan a contribuit la echilibrarea datoriei guvernului SUA a fost impresionant pentru pietele de capital. In cateva zile, situatia Trezoreriei a devenit stabila si, in cateva saptamani, amenintarea asupra dolarului a trecut, declara istoricul H.W. Brands.

Averea Apple depaseste resursele trezoreriei SUA

Miliardele Apple reprezinta fondurile existente in conturile bancare, in timp ce numerarul guvernului american reprezinta suma lichida de care dispune Trezoreria, pana sa atinga limita legala a plafonului de indatorare.

Cu o valoare de 362 miliarde de dolari, Apple este cea de-a doua companie pe piata mondiala dupa valoarea de piata, dupa Exxon Mobil Corp, cu o valoare de 395 de miliarde de dolari.

Guvernul SUA va cheltui in acest an 3.800 de miliarde de de dolari, practic de 10 ori valoarea de piata a Apple, potrivit LA Times.

“Unul dintre motivele pentru care companiile americane au strans atatia bani in numerar este faptul ca banii lichizi le-ar putea oferi flexibilitate intr-o perioada de incertitudine financiara”, este de parere Laurie Simon Hodrick, profesor de economia afacerilor la scoala de business a Universitatii din Columbia.

“Chiar daca pare ironic, pe masura ce riscul de default al SUA creste, sporeste si interesul firmelor de a finanta datoriile cu banii proprii”, adauga acesta.

Alti magnati care au mai multi bani decat Trezoreria SUA

Averea fondatorului Microsoft Corp., Bill Gates, este estimata la 56 de miliarde de dolari.

Cifra depaseste in acest moment suma in numerar detinuta de Trezoreria SUA, potrivit Business Journal.

Averea lui Warren Buffett, CEO Berkshire Hathaway a fost estimata in toamna lui 2010 de Forbes la 45 de miliarde de dolari, suma comparabila cu resursele Trezoreriei.

Un alt magnat care a atras atentia presei in aceasta comparatie este CEO-ul Oracle, Larry Ellison, a carui avere a fost estimata de Forbes la valoarea de 27 de miliarde de dolari, in 2010.

#apple, #avere apple, #criza sua, #datorie sua, #sua, #trezoreria sua , #stiri Apple