Apple iPad - un pariu greu pentru Steve Jobs

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 11:19
2059 citiri
Apple iPad - un pariu greu pentru Steve Jobs

Apple a lansat oficial ultra-secretul Tablet pe care de fapt l-a dezvaluit pasionatilor exact asa cum este - toate zvonurile se confirma acum - iar numele gadgetului este iPad, continuandu-se astfel natural linia iPod.

Gadgetul este de fapt un mare ecran tactil, cu diagonala de 10 inchi, cam cat un netbook, nu tocmai subtire, semanand cu un iPhone sau iPod Touch gigantic.

Ecranul este color, full touch, cu meniul similar cu telefonul Apple. Sistemul de operare este de fapt o noua varianta de Mac OS X, adaptat tot de la iPhone la Tablet. Poate ceva mai multe functionalitati. Alte detalii tehnice nu se prea stiu.

Steve Jobs a demonstrat cum se poate utiliza tabletul vertical sau orizontal. Ecranul pare de format 4:3 si nu 16:9 cum sunt filmele momentului.

"Este mult mai comod de folosit decat un laptop si mult mai capabil decat un telefon mobil", a declarat Steve Jobs.

Are browser complet Safari, tastatura virtuala care apare pe ecran, acces la email si galerii foto, cititor de ebooks, suport pentru jocuri video, filme si muzica. Totul controlat cu degetele pe ecran, ca la iPhone.

Jobs crede ca este un device mult mai bun pentru toate aceste activitati, fie ca il compari cu un laptop sau cu un telefon mobil. Nu exista nici informatii despre pret inca.

Problema nu este insa la fel de simpla ca la lansarea iPod sau iPhone. Acum Apple va trebui sa convinga posesorii de echipamente ca au nevoie de inca unul, desi pot face toate astea si cu celelalte echipamente.

Conceptul de Tablet PC, de computer fara tastatura, cu ecran tactil, a fost prezentat de Bill Gates in anii 2000. De atunci si pina acum niciun producator nu a reusit sa obtina succes comercial cu un astfel de produs.

Tablet-urile au ramas o ciudatenie a industriei, doar pentru cei pasionati.

Pentru ca zvonurile au fost confirmate si nu exista nicio surpriza, valoarea actiunilor Apple a scazut cu 2,3% in cursul serii.

Compania de analiza IDC spune ca vanzarile de Tablet-uri sunt pe un trend descendent si anul acesta se vor vinde in SUA 500.000 de unitati. Apple are ca previziuni, dupa unele surse, vanzarea a 2 milioane de tablet-uri in cursul acestui an.

Discutiile despre tablet-ul Apple i-au obligat pe principalii competitori, Hewlett-Packard, Dell sau Acer sa ia in considerare lansarea de astfel de produse.

Unii analisti spun ca tablet-ul nu a avut succes pentru ca nu exista continut digital accesibil pentru el. Aici Apple sta cel mai bine, are iTunes, magazin de aplicatii si a discutat o serie de acorduri cu marii publisheri pentru acces la carti si ziare.

UPDATE: iPad este deja disponibil si in Romania, se poatedeja comanda online. Puteti verifica preturile aici, aici si aici.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#apple, #ipad, #jobs, #steve , #stiri Apple