Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apple desecretizeaza o prima lista cu cereri de date primite de la autoritati

Apple desecretizeaza o prima lista cu cereri de date primite de la autoritati
Gigantul american in domeniul informaticii Apple a difuzat marti prima lista privind cereri de date din partea unor guverne, exprimandu-si totodata protestul fata de o ordonanta care limiteaza elementele pe care le poate divulga in privinta cererilor autoritatilor americane.

Creatorul iPad si iPhone a urmat exemplul altor grupuri mari care au inceput sa difuzeze recent acest tip de informatii.

Cele mai multe cereri au fost adresate de autoritati in cazuri de infractiuni. Autoritatile se aflau "in cautarea unor informatii in cazuri de furt sau alte infractiuni penale, dar si in cazuri privind persoane sau copii disparuti, privind gasirea autorilor unor rapiri sau incercarea de a impiedica sinucideri", precizeaza Apple intr-un document de sapte pagini.

Grupul a subliniat ca, in Statele Unite, Guvernul american i-a dat permisiunea sa difuzeze doar un numar limitat de informatii despre datele pe care i le-a solicitat.

Grupul a primit intre 1.000 si 2.000 de cereri din partea Guvernului american in perioada 1 ianuarie-30 iunie, privind 2.000-3.000 de conturi. In schimb, Apple nu a precizat cate date a putut sa furnizeze, anuntand ca numarul lor este cuprins intre zero si 1.000.

"Ne opunem ferm acestei ordonante impotriva publicarii", afirma compania, adaugand ca i-ar placea mai multa transparenta in privinta acestor date care ii sunt cerute.

"In pofida eforturilor noastre in acest domeniu, nu am primit un acord care sa ne permita sa spunem clar clientilor nostri cu ce frecventa si in ce circumstante furnizam date agentiilor guvernamentale", continua Apple.

In afara Statelor Unite, grupul american a primit cateva sute de cereri, intre care 127 de la Marea Britanie, 102 de la Spania, 93 de la Germania, 74 de la Australia si 71 de la Franta.

"Am transmis toate informatiile pe care suntem abilitati in mod legal sa le impartasim, iar Apple va continua sa actioneze pentru mai multa transparenta in privinta cererilor pe care le primeste", adauga grupul in comunicat.

Grupuri americane in domeniul tehnologiei informatiei sunt supuse unor presiuni, in urma dezvaluirilor despre programul american de supraveghere PRISM, prin care Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA) a obtinut de la ele numeroase date digitale privind utilizatori de Internet.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 978 ori