Apple bate Nokia ca profitabilitate a telefoanelor mobile

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 22:40
2204 citiri
Apple bate Nokia ca profitabilitate a telefoanelor mobile

Popularitatea iPhone si preturile premium practicate de Apple, plus faptul ca Nokia are in oferta si telefoane foarte ieftine, au facut ca pe trimestrul trei din 2009 Apple sa depaseasca compania finlandeza la profitul obtinut din vanzarea de terminale, conform unui studiu realizat de Strategy Analytics.

Pe scurt Apple devine cel mai profitabil producator de telefoane mobile, obtinand din vanzarile iPhone 1,6 miliarde de dolari profit operational , in timp ce Nokia a avut in trimestrul trei doar 1,1 miliarde de dolari profit operational. Este pentru prima oara cand Nokia trece pe locul doi in ultima perioada.

Nokia ramane numarul unu mondial pe vanzarile de telefoane mobile si de asemenea numarul unu pe terminale inteligente, smartphone. Dar incercarea de a-si pastra cota de piata duce la reducerea preturilor, la scaderea marjei de profit si asa mai departe.

Competitia este tot mai mare, Samsung si LG cresc puternic pe partea de telefoane cu ecran tactil iar Blackberry, HTC, Palm si mai nou Motorola ataca segmentul telefoanelor business. Nokia a pierdut circa 6% din cota sa de piata pe segmentul telefoanelor inteligente in ultimul an.

De asemenea, pentru Nokia este primul trimestru cu pierdere neta din istorie.

“Marja de profitabilitate  pentru telefoanele mobile Nokia a tot scazut in ultima perioada, mai ales de cand cu actuala criza economica”, a explicat un analist Stragety Analytics. “Nokia poate recupera doar daca reuseste pe piata americana, singura unde nu reuseste sa convinga”, apreciaza specialistii.

Apple a avut un succes fulminant cu iPhone, mai ales datorita colaborarii foarte bune cu operatorii de telefonie din Statele Unite, dar si in celelalte zone unde s-a lansat. Modelul a fost imediat preluat si de alti producatori, iar colaborarea cu operatorii a ridicat vanzarile Palm, dar si ale altor jucatori din industrie, precum Samsung, LG sau HTC.

Motorola preia ideea cu noul super-telefon Droid, bazat pe platforma Google Android si care va fi lansat in parteneriat cu operatorii, ca sa fie si accesibil ca pret. Se pare ca in primul week-end dupa lansare Motorola Droid a depasit 100.000 de unitati vandute.

Nokia a obtinut pe telefoane mobile in trimestrul trei o cota de 35%, comparat cu 41% in aceeasi perioada a anului anterior. Conform rapoartelor companiei Nokia a avut o pierdere de 559 milioane de euro in aceasta perioada.

Compania a anuntat importante schimbari in management pentru a relansa afacerile. Valoarea titlurilor Nokia a scazut anul acesta cu 17%, iar compania nu da semne ca si-ar putea creste vanzarile, singura veste buna fiind lansarea unui terminal cu platforma Linux, Nokia N900.

Actiunile Apple au crescut anul acesta cu 138%, datorita performantelor peste media generala.

Nokia desi a cucerit piata dupa piata in Statele Unite era anul trecut pe locul sase la vanzari totale de telefoane. La terminale inteligente se pare ca Nokia este pe locul doi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
WhatsApp lansează o funcție extrem de interesantă pentru utilizatori
WhatsApp lansează o funcție extrem de interesantă pentru utilizatori
WhatsApp, aplicația de mesagerie folosită de milioane de oameni zilnic, introduce un nou instrument menit să faciliteze gestionarea mesajelor prin intermediul unui set de filtre de chat, așa...
#apple, #iphone, #mobile, #nokia , #stiri Apple