Apple a platit Irlandei toate taxele solicitate de Comisia Europeana

Marti, 18 Septembrie 2018, ora 17:51
3035 citiri
Apple a platit Irlandei toate taxele solicitate de Comisia Europeana
Foto: CC0 Creative Commons

Irlanda a recuperat complet taxele necolectate de la grupul informatic american Apple - 13,1 miliarde de euro si dobanzi de 1,2 miliarde de euro, bani care sunt pastrati intr-un cont escrow infiintat de Guvernul de la Dublin in asteptarea sentintei de la Curtea Europeana de Justitie, a anuntat marti ministrul irlandez de Finante, Paschal Donohoe, transmite Reuters.

In luna octombrie a anului trecut, UE a trimis Irlanda in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru neimplementarea unei decizii din 2016 a Executivului comunitar, prin care Dublinul trebuia sa recupereze 13 miliarde de euro de la Apple reprezentand taxe necolectate. Atat autoritatile irlandeze, cat si Apple, au contestat in justitie decizia Comisiei Europene.

In timp ce dosarul de la CJUE este in pronuntare, Irlanda va pastra banii de la Apple intr-un cont care va fi gestionat de Amundi, BlackRock Investment Management si Goldman Sachs Asset Management. Aceste firme vor fi responsabile de gestionarea contului escrow si vor face investitii cu grad scazut de risc pentru a-i proteja pe contribuabilii irlandezi.

"Continuam sa fim in contact cu autoritatile irlandeze si speram ca recuperarea ajutoarelor ilegale se va finaliza in cel mai scurt timp posibil. Aceasta ne va permite sa finalizam actuala procedura demarata impotriva Irlandei la CJUE pentru ca nu a implementat decizia Comisiei din luna august 2016", a informat recent biroul de presa al Comisiei Europene.

Disputa are drept obiect modul in care Apple aloca aproape toate profiturile realizate de pe urma vanzarilor din Europa catre o serie de "head offices" din Irlanda, care beneficiaza de un regim fiscal special. Impozitul pe companii in Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, insa, potrivit Comisiei Europene, grupul Apple a platit in Irlanda un impozit de doar 1% in 2013 si unul de doar 0,005% in 2014.

Inovații în domeniul hidroizolațiilor
Inovații în domeniul hidroizolațiilor
Domeniul construcțiilor și al renovărilor este în continuă schimbare și mereu apar inovații, atât în ceea ce privește materialele, cât și tehnicile. Atunci când construiești sau...
La Alexiana Group găsești o varietate de designuri în materie de uși de garaj
La Alexiana Group găsești o varietate de designuri în materie de uși de garaj
Ușile de garaj reprezintă o îmbinare între calitate și design. Pentru a te asigura că aceste caracteristici sunt bifate, Alexiana Group, cu o experiență de aproape trei decenii, îți...
#Apple taxe Irlanda , #stiri Apple