Apple a emis obligatiuni de 12 miliarde de dolari

Joi, 01 Mai 2014, ora 08:14
1307 citiri
Apple a emis obligatiuni de 12 miliarde de dolari

Apple lansat o emisiune de obligatiuni, in valoare de 12 miliarde de dolari, ca parte a unui program de recompensare a actionarilor, o alternativa mai ieftina decat repatrierea fondurilor detinute in strainatate, care ar fi impozitate.

Emisiunea a inclus obligatiuni pe termen de 10 ani in valoare de 2,5 miliarde de dolari, cu un randament de 3,45%, cu 0,77 puncte procentuale peste cel al titlurilor de Trezorerie cu scadenta similara, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Compania a mai vandut obligatiuni in valoare de 2 miliarde de dolari, pe termen de cinci ani si un randament de 2,1%, obligatiuni pe trei ani, in valoare de 1,5 miliarde de dolari si un randament de 1,05%, si obligatiuni de 3 miliarde de dolari cu scadenta la sapte ani si un randament de 2,85%.

Apple a emis si obligatiuni cu dobanda variabila pe trei si cinci ani

Totodata, Apple a emis obligatiuni cu dobanda variabila pe trei si cinci ani, de cate 1 miliard de dolari, la un randament cu 0,07 puncte, respectiv 0,3 puncte peste dobanda interbancara LIBOR.

Apple a anuntat saptamana trecuta, odata cu raportul financiar pentru primul trimestru al acestui an, ca va extinde programul de rascumparare de actiuni, o forma de recompensare a actionarilor, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, masura finantata prin plasamente de obligatiuni catre investitori. Totodata, dividendele au fost majorate cu 8%.

Compania prefera sa se indatoreze in loc de a utiliza rezervele uriase acumulate, de 150 miliarde de dolari. Circa 130 miliarde de dolari, sau 88% din aceste fonduri sunt detinute in afara SUA, iar repatrierea ar presupune plata taxei pe profit de pana la 35%.

"Nu vor sa plateasca taxe pentru repatrierea fondurilor. Piata le ofera bani foarte ieftini", a declarat Matthew Duch, manager de fonduri la compania Calvert Investments din Bethesda, Maryland.

Apple a emis in urma cu 12 luni obligatiuni in valoare de 17 miliarde de dolari, stabilind un record la acea data. Cererea din partea investitorilor a depasit 50 miliarde de dolari. Cinci luni mai tarziu, recordul a fost depasit de grupul american Verizon, care a plasat titluri de 49 miliarde de dolari pentru a finanta achizitia pachetului de 45% din actiuni detinut de Vodafone la Verizon Wireless, tranzactie de 130 miliarde de dolari.

Apple a acumulat in SUA rezerve de 38 de miliarde de dolari, suma care a scazut cu 1 miliard de dolari fata de nivelul din august 2012, cand compania a distribuit pentru prima data dividende.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Apple obligatiuni, #Apple actionari , #stiri Apple