Adevarul despre Apple: iPhone-urile sunt fabricate de copii de 13 ani

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:24
3552 citiri
Adevarul despre Apple: iPhone-urile sunt fabricate de copii de 13 ani
Fabrica Foxconn

iPhone-ul, iPod-ul si iPad-ul sunt cele mai puternice obiecte cult din lume, Apple reusind sa castige zilnic mii si mii de noi fani. Compania se lauda cu profiturile uriase, preturile produselor sunt accesibile, iar toata lumea este fericita. Insa situatia nu este chiar asa.

Profitul companiei si pretul produsului are la baza un proces de fabricatie care ar fi ilegal in SUA sau Europa.

Adevarul despre modul in care sunt produse iubitele gadget-uri a iesit la iveala in emisiunea radio "This American Life", transmisa recent in SUA. Iata care au fost cele mai importante descoperiri, conform BusinessInsider.com.

- Orasul chinez Shenzhen este locul in care se fabrica cele mai mari cantitati de produse Apple, dar si multe alte bunuri folosite de americani si europeni. In urma cu 30 de ani, Shenzhen era doar un mic sat pe un rau. Acum este un oras in care locuiesc 13 milioane de oameni, fiind, asadar, mai mare decat New York.

- Foxconn, una dintre companiile care fabrica iPhone-uri si iPad-uri, opereaza in Shenzhen o fabrica in care lucreaza peste 430.000 de oameni.

- Mike Daisey este unul dintre acesti lucratori, jobul ei fiind sa lustruiasca ecranele a mii de iPhone-uri in fiecare zi. Aceasta fata are doar 13 ani. Reporterii "This American Life" au reusit sa stea de vorba cu Mike Daisey, in afara fabricii pazite de gardieni armati.

- Conform angajatei de 13 ani, Foxconn nu este interesata de varstele muncitorilor. Exista inspectii din cand in cand, insa compania este anuntata in prealabil, astfel incat copii pot fi ascunsi de privirile indiscrete.

- Prin Daisey, reporterii au cunoscut si altii copii ce produc component iPhone si iPad: de 14, 13 si 12 ani. Conform estimarilor, aproximativ 5% dintre muncitorii din fabrica sunt minori.

- Ziua de munca in China este de 8 ore, insa la Foxconn turele dureaza 12 ore si se pot extinde la 14-16 ore. Un muncitor castiga din fabrica Foxconn castiga doar 70 de centi pe ora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
WhatsApp lansează o funcție extrem de interesantă pentru utilizatori
WhatsApp lansează o funcție extrem de interesantă pentru utilizatori
WhatsApp, aplicația de mesagerie folosită de milioane de oameni zilnic, introduce un nou instrument menit să faciliteze gestionarea mesajelor prin intermediul unui set de filtre de chat, așa...
#apple, #iphone, #ipad, #fabrica apple, #fabrica foxconn, #munca minori, #legea muncii, #copii asia munca , #stiri Apple