Apple "rupe" piata: Profitul a crescut cu 94%

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 12:43
2059 citiri
Apple "rupe" piata: Profitul a crescut cu 94%

Apple a inregistrat rezultate spectaculoase in ultimele trei luni, profitul trimestrial inregistrand o crestere de 94%, linistind investitorii care isi faceau griji ca Apple nu mai are unde sa creasca.

Pretul actiunilor Apple a scazut cu 12 procente de la mijlocul lunii pana in prezent, dar rezultatele spectaculoase au linistit temerile actionarilor.

Venitul net in cel de-al doilea trimestru fiscal al companiei aproape s-a dublat fata de anul precedent, pana la 11,6 miliarde de dolari, comparativ cu 5,98 miliarde, pe masura ce vanzarile au crescut cu 59%, pana la 39,2 miliarde de dolari. Analistii estimasera vanzari de "doar" 36,9 miliarde dolari, scrie Bloomberg.

Vanzarile de iPhone au crescut cu 88% fata de aceeasi perioada a anului trecut, 35,1 milioane de unitati fiind comercializate in doar trei luni.

Compania a mai vandut si 11,8 milioane de unitati din noua generatie a iPad, care a fost lansat la inceputul lunii martie cu un nou ecran mai performant si un procesor mai rapid. De la lansarea primului iPad in 2010, Apple a vandut 67 milioane de astfel de device-uri. Pentru comparatie, i-au trebuit companiei 24 de ani pentru a atinge aceasta performanta cu computerele Mac.

Conform estimarilor analistilor consultati de Bloomberg, Apple ar fi trebuit sa vanda 11,9 milioane de iPad-uri si 31,2 milioane de iPhone-uri.

Apple a mai vandut, in ultimul trimestru, 4 milioane de computere Mac si 7,7 milioane de iPod-uri.

Mai mult, si serviciul de stocare online al companiei este un succes, inregistrand 125 de milioane de utilizatori in doar sase luni de la lansare. Desi Apple a facut publica aceasta informatie, ei nu au specificat cati dintre acestia platesc pentru iCloud si cati sunt cei care folosesc doar cei 5GB oferiti gratuit de companie.

China, piata pe care mizeaza Apple

Rezultatele spectaculoase ale Apple se datoreaza, in parte, si cererii mari din partea clientilor din China si vanzarilor globale ale noului iPad. Cu ajutorul clientilor chinezi, Apple a reusit sa vanda 35,1 milioane de iPhone-uri in cel mai recent trimestru, 20% dintre acestea mergand in statul asiatic, de la 12% in 2011.

"Abia acum incep sa creasca in Asia, iar China este cea mai importanta piata a lor, unde abia incep sa se extinda", a declarat Michael Obuchowski, CIO al unei companii de brokeraj, care administreaza inclusiv actiuni Apple, in valoare de aproximativ 4,5 miliarde de dolari. "Cel mai important pentru Apple acum este sa se gandeasca la cresterea afacerii lor la nivel international".

Segmentul de business din China este foarte important pentru Apple, telefoanele iPhone fiind foarte bine primite aici, clientii de aici fiind responsabili de 7,9 miliarde de dolari din intreaga suma castigata din vanzari in ultimul trimestru, de trei ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Tim Cook a vizitat China in martie, intalnindu-se cu oficiali ai guvernului si vizitand fabricile unde sunt construite produsele companiei. Calatoria lui Cook a venit in contextul unor acuzatii internationale asupra conditiilor de lucru din aceste fabrici, scandal care a patat imaginea Apple. CEO-ul companiei a promis insa sa imbunatateasca situatia lucratorilor de aici.

Compania este in discutii cu cel mai mare operator de telecom chinez, China Mobile Ltd, pentru a vinde iPhone-uri. Cei 600 de milioane de abonati ai companiei ar putea aduce Apple un numar mare de noi clienti.

Actiunile Apple, in crestere

Actiunile Apple s-au apreciat pe bursa de la New York cu 7,8 procente, pana la 604,22 dolari per actiune.

Dupa 9 aprilie, cand actiunile Apple au atins pretul maxim de 636,23 dolari, pretul acestora a scazut cu 75,95 de dolari, din cauza unor zvonuri privind probleme cu furnizarea unor componente cheie.

"Aceste rezultate ar trebui sa convinga investitorii ca Apple nu are probleme", a declarat Jack Ablin, investitor sef al Harris Private Bank din Chicago, care se ocupa inclusiv de actiuni ale Apple.

Rezultatele Apple sunt in concordanta cu cele obtinute de alte mari companii din industria IT, precum Microsoft, care a anuntat vanzari in crestere de computere, sau IBM care a anuntat un profit in crestere.

In Romania, de la listarea Apple pe Bursa de la Bucuresti, pe 18 aprilie, s-au efectuat doar 14 tranzactii cu actiunile companiei. In plus, de la pretul de pornire de 2049,20 lei, ultima tranzactionare s-a efectuat cu 1879,95 lei, echivalentul a 565,2 dolari.

Apple are 110 miliarde de dolari in cash si investitii

Cu ajutorul rezultatelor extraordinare din ultimul trimestru, compania a reusit sa stranga si mai multi bani in conturi, rezervele Apple crescand pana la 110,2 miliarde de dolari in cash si investitii. O parte din suma va merge catre investitori peste cateva luni, pe masura ce Apple va incepe plata de dividende si rascumpararea de actiuni.

Pentru urmatorul trimestru, Apple estimeaza vanzari de 34 miliarde de dolari si un profit de 8,68 dolari/actiune, indicand faptul ca Apple se asteapta la o temperare a vanzarilor de iPhone in urmatoarea perioada, pe masura ce lansarea noului telefon se apropie.

"O sa vedeti produse inovatoare cum numai Apple poate sa aduca", a declarat Tim Cook in legaura cu urmatoarele lansari ale companiei. In aceeasi declaratie, CEO-ul Apple a declarat si ce nu va face compania - si anume nu va merge pe urmele Microsoft prin lansarea unui sistem de operare care sa mearga atat pe smartphone-uri, cat si pe tablete si PC-uri.

"Poti sa amesteci un toaster cu un frigider, dar asta nu inseamna ca utilizatorii vor fi fericiti", a adaugat Cook.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#profit apple, #vanzari apple, #rezultate financiare apple , #Rezultate financiare