Apple, profit sub asteptari: Vanzari puternice pentru iPad in T3

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 08:16
2046 citiri
Apple, profit sub asteptari: Vanzari puternice pentru iPad in T3

Rezultatele Apple au fost usor sub asteptarile analistilor de pe Wall Street, din cauza recesiunii din Europa si a incetinirii vanzarilor de iPhone, in asteptarea unui nou model.

Actiunile Apple au scazut cu peste 5%, pana la 570,81 de dolari, dupa ce cea mai valoroasa companie de tehnologie din lume - care intrece asteptarile analistilor in mod regulat - a anuntat rezultatele financiare, in scadere pentru a doua oara in acest an.

Rezultatele financiare Apple pentru trimestrul trei fiscal - pagina oficiala.

Furnizorii Apple au resimtit si ei acest lucru. Actiunile LG Display, Toshiba si Hon Hai au scazut intre 5 si 7%.

"In mod clar rezultatele au fost dezamagitoare", a declarat Channing Smith, manager in cadrul Capital Advisors Growth Fund.

"Ne asteptam ca multi dintre consumatori sa-si amane achizitiile in asteptarea iPhone 5. Am remarcat un trend similar anul trecut, cu iPhone 4S".

Apple a inregistrat o crestere de 23% a veniturilor in cel de-al treilea trimestru fiscal, fata de acelasi trimestru al anului anterior, pana la 35 de miliarde de dolari, dar cu 2 miliarde mai putin fata de estimarile analistilor Wall Street.

Profitul net a crescut cu 21% de la an la an, pana la 8,8 miliarde de dolari, sau 9,32 de dolari pe actiuni, cu aproximativ 10% sub asteptarile analistilor.

Apple, pe care Tim Cook o conduce inca din luna august, a impartit vina pentru rezultatele sub asteptari pe scaderea vanzarilor in Europa de Vest si pe asteptarile consumatorilor pentru un nou model de iPhone, pe care multi il asteapta i luna septembrie sau octombrie.

Apple a vandut 26 de milioane de iPhone-uri in perioada aprilie-iunie, sub asteptarile analistilor, care estimasera intre 28 si 29 de milioane de smartphone-uri, chiar si in conditiile in care iPhone 5 nu a fost lansat. Vanzarile sunt mult mai slabe fata de cele anuntate in trimestrul din martie, de 35,1 milioane de iPhone-uri.

Asteptarea pentru un nou iPhone a cauzat rezultatele sub asteptari pentru Apple. In acest an, acest fenomen a inceput inainte de vreme, ceea ce ar putea insemna ca vanzarile Apple pentru iPhone-uri ar putea pastra trendul descrescator si in trimestrul in desfasurare.

Compania Apple, cunoscuta pentru estimarile conservatoare, anticipase vanzari pentru trimestrul trei, din septembrie, de 7,65 de dolari pe actiuni, pana la 34 de miliarde de dolari, mult sub ceea ce au anuntat analistii: 10,23 de dolari pe actiuni, adica vanzari de 38,03 miliarde de euro, potrivit Thomson Reuters.

Anticiparea noului iPhone

Apple trebuie sa faca fata puternicei concurente cu Google si software-ul Android, pe masura ce Samsung - acum cel mai mare producator de smartphone-uri din lume - dar si alti producatori folosesc acest sistem de operare pentru dispozitivele pe care le lanseaza pe piata.

Apple vrea de la Samsung daune de 2,5 miliarde de dolari

In timp ce consumatorii asteapta un nou iPhone, Samsung Galaxy va continua sa erodeze din cota de piata a Apple. Analistii spun ca profitul diviziei mobile a Samsung s-a dublat fata de anul trecut, cu vanzari de aproximativ 50 de milioane de smartphone-uri in trimestrul din iunie.

Fanii Apple se asteapta ca producatorul sa lanseze un telefon nou, cu un design complet schimbat si un ecran mai mare. Consumatorii Apple nu isi doresc ca urmatorul model de iPhone sa aduca doar cateva schimbari la actualul model.

Apple a inregistrat vanzari puternice la tabletele iPad, care au o cota de peste 50% pe aceasta piata la nivel global. Compania a inregistrat vanzari de 17 milioane de iPad-uri in cel de-al treilea trimestru fiscal, peste asteptarile analistilor.

Apple a vandut peste 4 milioane de computere Mac, in crestere cu 2% fata de trimestrul trei fiscal din 2011. Diferenta fata de trimestrul anterior a fost neglijabila.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#rezultate financiare Apple trimestrul trei 2012, #cifra afaceri Apple, #profit net Apple, #vanzari iPhone Apple trimestrul trei 2012, #vanzari iPad Apple trimestrul trei 2012 , #Rezultate financiare