Apple, "ingenuncheata" de concurenta: profitul scade vertiginos in T4

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 10:52
2100 citiri
Apple, "ingenuncheata" de concurenta: profitul scade vertiginos in T4

Profitul Apple a scazut cu 8,6% in trimestrul al patrulea fiscal, incheiat in septembrie, la 7,51 miliarde dolari, inregistrand al treilea declin consecutiv, cu toate ca veniturile au urcat cu 4,2%, la 37,5 miliarde de dolari, sustinute de vanzarile noilor modele iPhone 5S si 5C.

Vanzarile iPhone, care includ si livrarile pe parcursul a circa o saptamana de smartphone-uri 5S si 5C, au fost de 33,8 milioane de aparate, peste asteptarile analistilor, de 32,8 milioane, relateaza Bloomberg.

Compania a comercializat in trimestrul al patrulea 14,1 milioane de iPad-uri, sub estimarile de 14,3 milioane. Livrarile de Mac-uri au atins 4,6 milioane de computere.

Apple estimeaza pentru viitorul sezon de al sarbatorilor de iarna cea mai lenta crestere a vanzarilor din ultimii cinci ani. Faptul reflecta incetinirea cresterii livrarilor iPhone-urile si iPad-urile, pe fondul intensificarii concurentei pe o piata saturata.

Pentru trimestrul actual, Apple anticipeaza venituri de 55-58 miliarde de dolari, cu o crestere de 0,9%-6,4% de la 54,5 miliarde de dolari in urma cu un an. Aceasta ar fi cea mai lenta crestere a vanzarilor in perioada sarbatorilor dupa 2008, cand veniturile au avansat cu 6%. Profitul va fi aproximativ egal cu cel din aceeasi perioada a anului trecut.

In 2011 si 2012, vanzarile Apple au crescut in perioada sarbatorilor cu peste 70%.

In ce conditii isi poate reveni compania

Produsele Apple au revolutionat industria tehnologiei, dar cotatia actiunilor companiei a scazut cu 25% in ultimul an, pe fondul primului declin al profitului in 10 ani. Apple se confrunta cu o concurenta puternica, condusa de Samsung, care exercita presiuni asupra preturilor smartphone-urilor si tabletelor.

"Intrebarea este, pot reveni la crestere?", a declarat Walter Piecyk, analist la BTIG in New York.

Piecyk a spus ca exista semne ca Apple isi reveni in 2014, cu stabilizarea marjelor si a vanzarilor in tari precum China.

Apple a generat in China vanzari de 5,73 miliarde de dolari in trimestrul trecut, in urcare cu 5,6% fata de anul precedent. In Japonia, vanzarile au avansat cu 41%, la 3,34 miliarde de dolari.

"Gama de produse beneficiaza de o cerere puternica. Trebuie sa revina pe un trend pozitiv", a declarat Laurence Balter, analist la Oracle Investment Research.

Apple a lansat noi modele iPhone si iPad pentru sezonul de cumparaturi de la sfarsitul anului, care este cel mai important trimestru pentru companie. Directorul general Tim Cook a declarat dupa publicarea rezultatelor ca exista o cerere mare pentru iPhone 5S si anticipeaza ca noile iPad-uri vor fi la fel de populare.

Apple va incepe comercializarea iPad Air la 1 noiembrie, iar pe parcursul lunii va intra pe piata si noul iPad mini.

In trimestrul trecut, Apple a avut o cota de 13,4% pe piata mondiale a smartphone-urilor, in scadere de la 15,6% in aceeasi perioada a anului 2012, potrivit companiei de analiza a pietei Strategy Analytics.

Cota de piata a Samsung s-a majorat de la 32,9% la 35,2% in aceeasi perioada.

Apple a inregistrat o scadere a cotei si pe piata tabletelor, odata cu lansarea unor noi produse de catre companiile concurente.

Actiunile Apple au scazut cu pana la 5,1% in urma anuntarii rezultatelor, dar ulterior si-au revenit aproape la nivelul de inchidere a tranzactiilor, de 529,88 dolari pe unitate, dupa ce directorul financiar Peter Oppenheimer a spus ca marjele ar fi fost mai bune daca Apple nu ar fi modificat o metoda de contabilitate.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#profit Apple 2013, #rezultate financiare apple, #vanzari iphone, #vanzari iPad 2013, #concurenta Apple , #Profit