Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apple a decis ce sa faca cu profitul de 98 miliarde dolari: Imparte dividende

Apple a decis ce sa faca cu profitul de 98 miliarde dolari: Imparte dividende


Apple a anuntat ca va imparti un dividend trimestrial fix de 2,65 dolari, incepand din iulie si a autorizat un plan de rascumparare de actiuni in valoare de 10 miliarde dolari, in urmatorii trei ani.

Apple a inregistrat un profit de 98 miliarde de dolari anul trecut, iar in perioada octombrie-decembrie 2011, a avut un profit de 13 miliarde de dolari, mai mult decat dublu fata de nivelul din aceeasi perioada a anului precedent. Profitul pe actiune s-a cifrat la 14,03 dolari, astfel ca dividendul de 2,65 dolari pe actiune reprezinta 18% din profit, potrivit BusinessInsider.com.

"Am folosit o parte din bani pentru investitii importante in afacerea noastra, in cercetare si dezvoltare, achizitii, magazine retail, plati strategice in avans si cheltuieli de capital in lantul de furnizori, consolidarea infrastructurii. Veti mai vedea astfel de investitii in viitor", a declarat directorul general al Apple, Tim Cook. Compania estimeaza ca va folosi 45 miliarde dolari in primii trei ani de implemnetare a acestor programe.

Decizia de a imparti dividende pentru prima data din 1995 vine si ca urmare a presiunilor pe care le-au facut actionarii in cadrul reuniunii investitorilor de la sfarsitul lui februarie.

In cadrul aceleiasi intalniri, Apple a adoptat si o masura prin care actionarii obtin un rol mai important in cadrul intalnirilor directorilor companiei de electronice. Aceasta decizie a fost luata in urma insistentelor actionarilor, printre care se numara si Calpers, cel mai mare fond de pensii din SUA. Astfel, directorii care nu obtin o majoritate de voturi din partea actionarilor, vor pierde pozitia in cadrul boardului.

Apple a vandut 37 de milioane de iPhone-uri si 15,5 milioane de iPad-uri doar in cel de-al patrulea trimestru. Potrivit lui Tim Cook, Apple detine 360 de magazine, care au fost vizitate de 110 milioane de oameni, doar in ultimul trimestru din 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1349 ori