Apple are prea multi bani: Investitorii vor dividende

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 12:50
2416 citiri
Apple are prea multi bani: Investitorii vor dividende

Apple ar putea incepe sa plateasca dividende in cursul acestui an pentru a raspunde grijilor investitorilor care considera ca gigantul IT strange prea multi bani pe care nu ii foloseste in vreun fel.

Compania, care in urma sedintei de tranzactionare de marti din SUA a atins o valoare de piata de 500 miliarde dolari, ar putea plati dividende trimestriale de aproximativ 2$ pentru fiecare actiune pana la finalul anului, conform Bloomberg.

Estimarile au la baza valoarea dividendelor platite de alte companii de tehnologie, printre care Microsoft si IBM.

Plata de dividende ar fi un avantaj pentru investitori si ar aduce beneficii si companiei, care detine 97,6 miliarde in lichiditati si investitii, mai ales in conditiile in care si-ar permite sa plateasca 7,46 miliarde de dolari necesari acoperirii compensarii investitorilor.

Efectele unei astfel de decizii

Pretul actiunilor Apple ar putea creste, daca va plati dividende. Pretul actiunilor a crescut cu 1,8 procente pana la inchiderea sedintei de tranzactionare din New York de marti. In cursul anului trecut, pretul actiunilor companiei a crescut cu 32%.

Plata dividendelor ar putea creste si pretul actiunilor companiei pe termen lung, prin aducerea de noi investitori care cumpara actiuni doar de la companii care fac astfel de plati, estimeaza Toni Sacconaghi, analist al Sandford & Bernstein.

Ce spun analistii

Analisti ai Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Mizuho Securities USA si Sterne Agee & Leach Inc considera ca Apple va incepe sa plateasca in curand profitul catre investitori.

Apple a generat 16 miliarde dolari cash in primul trimestru fiscal din 2012. Conform unui analist al Sterne Agee & Leach, Apple ar urma sa genereze 75 miliarde de dolari doar in 2012.

Compania pastreaza aproximativ 60% din bani in conturi de peste hotare. Astfel, Apple a platit cu patru miliarde de dolari mai putin in anul fiscal 2011 decat ar fi platit daca ar fi tinut toti banii in SUA.

In determinarea sumei pe care Apple ar putea sa o plateasca, Bloomberg ia in considerare marimea dividendelor platite de alte companii de tehnologie, printre care si Microsoft sau IBM.

Ultima oara cand Apple a platit dividende a fost in 1995, inainte ca Steve Jobs sa se intoarca la conducerea companiei si mai ales inainte de aparitia produselor iPod, iPhone si iPad.

Fostul conducator al Apple, Steve Jobs, a refuzat in nenumarate randuri plata de dividende, in timp ce noul CEO, Tim Cook a aratat o mai mare ingrijorare pentru dorintele actionarilor.

Cook a declarat luna aceasta ca suma de aproape 100 miliarde dolari de care compania dispune e mai mult decat necesarul conducerii unei companii si ca subiectul este dezbatut de oficialii Apple.

Cine ar beneficia de dividende

Fidelity Management & Research, cel mai mare investitor al Apple, ar putea obtine cate 97,2 milioane de dolari in fiecare trimestru, corespunzatoare celor 48,6 milioane de actiuni detinute la finalul lui 2011.

Vanguard Group, cel de-al doilea cel mai mare detinator de actiuni al Apple, ar castiga cate 74,4 milioane de dolari trimestrial, in timp ce State Street Corp, cel de-al trilea mare investitor, ar obtine 69,5 milioane dolari.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Apple plata dividende, #Apple dividende investitori, #investitori Apple , #Management