Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apple imparte cash-ul de 137 mld. de dolari. Ce vor investitorii

Apple imparte cash-ul de 137 mld. de dolari. Ce vor investitorii


In timp ce sefii de la Apple cauta solutii pentru a imparti actionarilor suma de 137 de miliarde de dolari din conturile companiei, investitorii lupta pentru optiunea care ii avantajeaza cel mai mult.

Compania are mai multe variante care sunt in dezbatere cu actionarii: sa emita actiuni preferentiale care ar avea un divident garantat, sa majoreze dividendele pentru actiunile deja existente si a treia sa rascumpere actiuni mai multe din piata, potrivit Bloomberg. De asemenea, nu iese din discutie nici o combinatie intre cele trei variante.

Compania a fost incoltita de nemultumirile actionarilor, pe fondul politicii sale mai ciudate, de a aduna in conturi sume importante de bani. Corporatiile nu procedeaza de obicei asa. Ele pastreaza cash doar pentru nevoile operationale, iar restul il investesc sau il distribuie actionarilor, sub forma de dividende. Pentru achizitii, companiile prefera, mai degraba, sa imprumute.

Mai mult, Apple nu a explicat niciodata de ce pastreaza atat de multi bani, in afara de justificarea evaziva, ca "ia in considerare mai multe optiuni".

Iata cateva "optiuni" ipotetice, pe care Apple le are la indemana, in privinta celor 137 de miliarde de dolari:

- sa ofera investitorilor dividende de 145 de dolari/per actiune

- sa achizitioneze cu banii jos companii precum BlackBerry, Facebook, Groupon, LinkedIn, Pandora, Yahoo etc si sa mai ramana cu inca 2 miliarde de dolari pentru alte cheltuieli

- sa acorde fiecarui angajat cate un bonus de 1,7 milioane de dolari

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1545 ori