Tim Cook (Apple): In China, singura limita pentru vanzari e cerul

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 17:45
1698 citiri
Tim Cook (Apple): In China, singura limita pentru vanzari e cerul
Tim Cook, Apple/ Sursa: Cult of Mac

China este cea de-a doua dintre cele mai mari piete pentru Apple, a declarat, Tim Cook, CEO-ul companiei, in cadrul unei teleconferinte. Chinezii, in schimb, nu sunt multumiti de pozitionare si isi revendica drepturile oferite de rezultatele ultimelor rapoarte, care arata ca livrarile de produse Apple in China ar putea depasi livrarile din SUA.

China a realizat 16% in vanzarile din cel de-al patrulea trimestru, echivalentul a 4.5 miliarde de dolari, potrivit declaratiilor facute de Tim Cook, CEO Apple, intr-o conferinta televizata. "Vanzarile trimestriale din China au crescut de aproape patru ori fata de nivelul de anul trecut", a adaugat Cook, citat de Bloomberg.

Cererea din China a reprezentat un punct forte din castigurile Apple

Cifrele comunicate, insa, nu au reusit sa respecte estimarile facute de analisti pentru prima data in ultimii sase ani. Problema principala: vanzarile de iPhone nu si-au atins targetul.

"In China, singura limita este cerul"

Vanzarile Apple au crescut pana la 13 miliarde de dolari in anul financiar care s-a incheiat la 24 septembrie, de la cele 3 miliarde, inregistrate anul financiar anterior, potrivit spuselor lui Tim Cook.

"N-am mai vazut o tara cu atatia oameni din clasa de mijloc care sa isi doreasca atat de mult sa cumpere produsele Apple. In China, singura limita este cerul", a declarat Cook.

Apple are in China o retea de peste 200 de comercianti premium, care se axeaza pe vanzarea de iPhone, Ipad si iPod. Alaturi de alte tipuri de comercianti si in combinatie cu parteneriatul cu China Unicom, singurul operator national care ofera in acest moment iPhone cu garantie de service, Apple are 7.000 de puncte de vanzare pentru iPhone in China, sustine CEO-ul Apple.

Chinezii nu sunt multumiti de "rezultate"

"China ar trebui sa fie cea mai mare piata de desfacere pentru Apple. Eu cred ca au rezultate chiar slabe aici", a declarat Shaun Rein, managing director la China Market Research Group, companie din Shanghai care ii consiliaza pe retaileri si alti clienti in privinta operatiunilor de afaceri din China.

China este cea mai mare piata pentru telefoanele mobile din lume, dupa numarul abonatilor, avand pana la 940 de milioane de utilizatori inregistrati la sfarsitul lunii august, potrivit datelor ministerului Industriei si Tehnologiei Informatiei din China.

Tara a depasit in al doilea trimestru Statele Unite in topul celor mai mari piete de PC-uri din lume, dupa trei decenii de dominanta americana asupra unei industrii conduse de Apple si International Business Machines, potrivit unui raport realizat de compania de cercetare IDC.

In plus, livrarile de PC-uri in China au crescut cu 14%, pana la 18,5 milioane de unitati in cel de-al doilea trimestru, prima data cand China a depasit SUA, unde numarul a scazut cu 4,8 procente, pana la 17,7 milioane de dolari, se mai arata in raportul IDC.

Vanzarile cresc in ritm alert, in China

Vanzarile Apple in China, Hong Kong si Taiwan au crecut pana la 12% din totalul vanzarilor in anul fiscal trecut, raportat la cresterea de pana la 2% inregistrata in 2009, a declarat Cook in teleconferinta de miercuri. "Ritmul alert" al vanzarilor face din China tara cu cea mai rapida crestere "de departe", sustine Tim Cook.

Apple si-a deschis, luna trecuta, primul magazin in Hong Kong, dar si cel de-al treilea din Shanghai. In plus, compania mai are si doua magazine de desfacere in Beijing.

"E o zona cu foarte multe oportunitati. A ocupat intr-un timp foarte scurt pozitia cu numarul doi in lista noastra de tari unde avem cele mai mari incasari. Evident ca vom spori investitiile aici, deja construim mai multe magazine in China", a declarat CEO-ul Apple.

Profitul din cel de-al patrulea trimestru a fost de 6,62 miliarde de dolari, sau 7,05 dolari pe actiune, in comparatie cu profitul de 4,31 miliarde de dolari, sau 4,64 de dolari pe actiune, raportat in anul financiar anterior, potrivit unui comunicat al Apple.

#vanzari Apple China, #China piata Apple, #crestere vanzari Apple , #Cota de piata