Apple cedeaza: Plateste 60 milioane de dolari ca sa poata vinde iPad in China

Luni, 02 Iulie 2012, ora 09:15
1509 citiri
Apple cedeaza: Plateste 60 milioane de dolari ca sa poata vinde iPad in China

Gigantul american Apple Inc a platit 60 milioane de dolari pentru a incheia disputa cu Proview Technology (Shenzhen), privind proprietatea asupra marcii iPad in China.

Procesul a afectat unele vanzari si a intarziat lansarea noului iPad in China. Inaintea lansarii, Proview a cerut autoritatilor chineze sa scoata toate modelele iPad de pe rafturile magazinelor.

Analistii sustin ca anuntarea verdictului va permite Apple sa continue vanzarea celebrei sale tablete PC pe una din cele mai importante piete ale sale.

"Verdictul reprezinta o veste importanta pentru Apple, le permite sa-si continue afacerile. Comercializarea noului iPad pe piata chineza a fost intarziata foarte mult, afectand rezultatele companiei", a explicat Teck-Zhung Wong, analist la IDC, in Beijing.

Apple se afla de mai mult timp in disputa cu Proview Shenzen, divizie a companiei Proview International Holdings, referitor la proprietatea asupra marcii iPad in China. Proview a vandut Apple in urma cu peste doi ani marca iPad cu 35.000 de lire sterline, insa a pretins ulterior ca tranzactia nu a inclus si dreptul de utilizare a acesteia in China.

Apple are de unde plati

Profitul grupului informatic american Apple, cea mai valoroasa companie din lume, aproape s-a dublat in primul trimestru din 2012, depasind estimarile analistilor, datorita cresterii semnificative a vanzarilor iPhone, mai ales in China.

Veniturile Apple au urcat cu 59% in perioada ianuarie-martie 2012, la 39,2 miliarde de dolari, cu 6,5% mai mult decat estimau analistii. Profitul net a ajuns la 11,6 miliarde de dolari, sau 12,30 dolari pe actiune, de la sase miliarde de dolari, sau 6,40 dolari pe actiune, in perioada similara din 2011.

Vanzarile iPhone, care reprezinta aproximativ jumatate din veniturile Apple, au urcat la 35 milioane de unitati in primul trimestru din 2012, depasind estimarile analistilor, care se asteptau la vanzari de 30 milioane de unitati. Cererea pentru modelul iPhone 4S in China, Taiwan si Hong Kong a crescut veniturile Apple in regiune de cinci ori, la 7,9 miliarde de dolari.

Vanzarile de tablete iPad au ajuns la 11,8 milioane unitati, sub estimarea analistilor, de 13 milioane de unitati.

Analistii de la Piper Jaffray au prognozat recent ca actiunile Apple vor ajunge la 1.000 de dolari per titlu in 2014, ceea ce ar face din Apple prima companie care ar avea o capitalizare de piata de 1.000 de miliarde de dolari.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#solutionare conflict Apple Proview, #vanzare iPad China, #Apple Proview Technology , #Cota de piata