Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reduceri de personal, investiti si produse noi la Antibiotice

Reduceri de personal, investiti si produse noi la Antibiotice
Antibiotice Iasi va reduce personalul companiei cu peste 15% pana la sfarsitul anului, de la 1.800 de salariati la 1.500. Compania va investi 1,1 milioane euro pentru modernizarea liniei de medicamente.Reducerea personalului va avea loc in doua etape: circa 112 salariati vor fi disponibilizati cu plati compensatorii pana la sfarsitul lui septembrie iar restul, treptat, pana la sfarsitul anului. Necesitatea restructurarii este rezultatul investitiilor pentru modernizare din ultimii ani si a faptului ca trebuie sa ne apropiem de standardele de productivitate din industrie , a declarat pentru Ziarul Financiar Coca Cascaval, director de marketing al Antibiotice.
Ceilalati producatori traditionali mari din industria romaneasca de medicamente, Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj, au operat deja restructurari masive.

Sicomed si-a redus personalul de la 1.700 de salariati la circa 900, in conditiile in care are o cifra de afaceri anuala de peste 50 de milioane de dolari, iar Terapia, de la 1.450 de salariati la circa 600, avand o cifra de afaceri de 40 de milioane de dolari. Anul trecut, Antibiotice a avut vanzari de circa 36,5 milioane dolari.

Antibiotice a mai operat o reducere importanta de personal in perioada 1998 1999, cand numarul de salariati ai companiei s-a redus de la 2.400 la 1.800.

Reducerea personalului este mai lenta la Antibiotice comparativ cu ceilalti producatori din cauza faptului ca societatea se afla inca in proprietatea statului, Ministerul Sanatatii detinand 53% din actiuni.

Antibiotice este unul din principalii jucatori de pe piata cefalosporinelor si penicilinelor (clase de antibiotice n.r.) din Romania si, in plus, desfasoara si activitati de biosinteza pentru nistatina (un antifungic) si vitamina B 12, produse vandute in special la export.

Antibiotice detine certificate GMP (Good Manufacturing Practice), obligatorii incepand pentru acest an, pentru toate cele cinci linii, acestea fiind reautorizate in luna mai pana in 2007.

Reautorizarea ne va permite sa ne concentram anul acesta asupra cresterii prezentei Antibiotice pe pietele Uniunii Europene. Noi exportam deja medicamente in tari din Africa si America de Sud insa exigentele in Europa sunt mult mai mari. Am reusit sa inregistram un produs in Ungaria, alte trei fiind in curs de autorizare, iar in Polonia suntem in curs de perfectare a unui contract de reprezentare , afirma Coca Cascaval.

Orientarea catre export a companiei se datoreaza in special situatiei dificile a sistemului romanesc de sanatate, recuperarea banilor din vanzarile catre spitale avand loc foarte greu, dupa 1 2 ani.

Valoarea totala a exporturilor Antibiotice este de circa 8 milioane de dolari.

Principalul produs de export al Antibiotice este nistatina, o substanta antifungica cu vanzari de 4,5 milioane de dolari.

Antibiotice este al doilea producator mondial de nistatina, cu o cota de piata de 25% , sustine Cascaval.

Reprezentantii Antibiotice spun ca societatea intentioneaza sa isi diversifice potofoliul, activitatea de dezvoltare urmand sa puna pe piata nu numai antibiotice ci si medicamente destinate sistemului nervos central sau sistemului cardiovascular.

Vom asimila sapte produse noi in portofoliu, care ne vor aduce vanzari suplimentare de peste 2,5 milioane dolari in urmatorii doi ani , afirma Coca Cascaval.

Directorul de marketing al Antibiotice spune ca societatea va incepe in curand sa produca in colaborare cu grupul francez Aventis, una din primele zece companii farmaceutice internationale, medicamente tuberculostatice ce vor avea vanzari anuale de peste 1 milion de dolari.

Antibiotice si-a propus pentru acest an vanzari de 37 de milioane de dolari, aproape in stagnare fata de 2003, si un profit net 3,5 milioane dolari, mai mare cu 3% fata de anul anterior.

Reprezentantii companiei sustin ca la jumatatea anului Antibiotice este in grafic fata de buget.
Pe piata interna de medicamente, Antibiotice detinea la sfarsitul lui 2003, conform companiei de cercetare Cegedim Romania, o cota valorica de piata de 3,5%.

Compania este al saptelea jucator de pe piata, dupa GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Sicomed Bucuresti, Hoffman la Roche si Terapia Cluj.
Antibiotice este listata la Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 3.400 de lei. Capitalizarea bursiera a companiei este de 38 de milioane de dolari.


Sursa: Ziarul Financiar

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1161 ori