Presedintele AVAS schimbat din motive politice

Vineri, 27 Octombrie 2006, ora 06:09
1186 citiri

Razvan Orasanu, fostul presedinte al AVAS, a declarat, miercuri, ca nu are ce sa-i reproseze premierului Tariceanu pentru schimbarea sa din functie si ca si-a indeplinit mandatul ca un tehocrat, desi i-a lipsit dimensiunea politica."Teodor Atanasiu va face o treaba buna la AVAS pentru ca va avea, in plus, anvergura politica si va beneficia de sustinere politica. Toti presedintii AVAS au fost numiti pe criterii politice, in afara de mine. Mi-am indeplinit mandatul ca un economist, nu sunt politician de meserie", a explicat Orasanu demiterea sa, adaugand ca succesorul sau isi va prelua de vineri noua functie de la AVAS.

Fostul presedinte AVAS a spus ca a aflat despre inlocuirea sa din functie, miercuri, de la premier, caruia i-a cerut, in aceasta situatie, sa faca o numire cat mai repede. "Vorbesc in granitele mandatului meu, a fost o decizie politica si am inteles-o ca atare, nu am ce sa comentez despre modul in care s-a decis numirea domnului Atanasiu sau despre demiterea mea", a spus Orasanu.

Desi evenimentele care au dus la schimbarea sa din functie s-au precipitat, Orasanu a declarat ca nu a intrebat de ce a fost inlocuit, in conditiile in care a primit asigurari ca nu exista reprosuri referitoare la activitatea sa la conducerea AVAS. "N-am intrebat pentru ca mi s-a spus ca nu exista motive de nemultumire in ceea ce am intreprins", a precizat fostul presedinte, adaugand ca s-au facut multe presiuni politice asupra sa, dar si pentru demiterea sa.

"Am fost incomod, nu pentru cabinet, dar pentru multe zone politice locale, sindicate. A fost un consilier prezidential care a facut presiuni pentru Rafo, mai multi senatori si deputati", a afirmat fostul sef al AVAS.

Dupa ce a explicat in ce imprejurari a fost schimbat de la conducerea AVAS, Orasanu facut un bilant al activitatii sale in acest post pe care l-a ocupat aproape zece luni.

Astfel, Orasanu a punctat nivelul ridicat al sumelor obtinute prin executari silite, peste 5.000 miliarde lei vechi, contractele de privatizare incheiate, aproape 60, privatizarile in curs de finalizare de la Tractorul Brasov, Electroputere Craiova, Antibiotice Iasi, Rami Dacia, incheierea monitorizarilor la o treime dintre societatile aflate in faza de postprivatizare.

Printre realizari, Orasanu a inclus si formarea unei echipe competente si "curate", precizand ca pe durata mandatului sau nu au existat scandaluri, asa cum s-a intamplat in trecut.

Razvan Orasanu a fost demis, joi, din functia de presedinte al AVAS si inlocuit cu fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu.

NewsIn