Piata romaneasca de medicamente se va dubla in urmatorii ani

Vineri, 28 Iulie 2006, ora 05:43
1130 citiri

Piata medicamentelor se comporta cat de cat previzibil, in conformitate cu directia generala spre care se indreapta industria romaneasca. Investitorii straini au penetrat piata, in primele zece locuri nu se mai afla decat un singur producator romanesc, Antibiotice Iasi. Principalii exponenti si-au delimitat A"feliaA" de piata din care musca. Specialistii din domeniu considera ca piata s-ar putea dubla in urmatorii ani, deoarece consumul pe cap de locuitor este mult sub nivelul mediu din Europa, surclasand doar Albania. Nivelul pietei a fost in 2005 de 1230 milioane de euro.Dupa A"miscarile de trupeA" din industria de profil, dupa achizitiile ce au avut loc anul trecut, linia ascendenta a cresterii pietei farmaceuticelor a fost mai mult decat vizibila si chiar suprinzatoare. Cele mai importante nume de pe plan mondial si-au orientat privirea spre tara noastra, considerand-o ca fiind una dintre cele mai apetisante A"piete de desfacereA" din Europa. Motivele nu sunt deloc intamplatoare. Reprezentantii principalelor companii producatoare de medicamente considera ca apropiata aderare in marea familie europeana si costurile de baza reduse sunt cele mai importante motoare investitionale.

Anul 2005 a insemnat preluarea unor companii romanesti de catre investitorii straini. Asadar, Sicomed a fost preluat de catre grupul ceh, Zentiva, iar valoarea tranzactiei pentru preluarea actionarului majoritar a fost de 85 milioane de euro. Potrivit bilantului companiei aferent primului trimestru, nu se poate spune decat ca aceasta tranzactie a fost una profitabila, deoarece cifrele indica faptul ca vanzarile Zentiva Romania au crescut cu 1.054%.

Pe primele locuri intr-un top al celor mai importante companii din domeniu se afla, in ordinea cifrei de afaceri: GlaxoSmithKline, Hoffman la Roche si Novartis. Primii trei jucatori din industria farmaceutica detin din piata romaneasca aproape un sfert.

Cu o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, la sfarsitul anului 2005, GlaxoSmithKline a inregistrat cresteri succesive in fiecare an. Cel mai probabil, vitaminele Vitamax si Eurovita reprezinta unele din cele mai cunoscute produse ale companiei cu sediul central in Marea Britanie.

In cursul acestui an, mai precis, la inceputul lunii iunie, Ranbaxy Laboratories Limited (Ranbaxy) a anuntat finalizarea procesului de achizitie a 96.7% din actiunile Terapia S.A (Terapia) de catre Ranbaxy Netherlands BV. Compania a achizitionat pachetul de actiuni de la Terapia Holding BV pentru suma de 324 milioane de USD.

Antibiotice Iasi are pachetul majoritar A- de 53% - detinut de AVAS. Planuri de privatizare sunt pe masa conducerii, dar pana acum nu se stie cine va fi cel ce va prelua aceasta companie de traditie din Europa. Directorul general, Ioan Nani, ne-a declarat ca nu ar dori sa vorbeasca despre ofertele pe care le are Antibiotice Iasi, dar pana la sfarsitul acestui an, este foarte posibil sa fie privatizata. Valoarea cifrei de afaceri la sfarsitul trimestrului I al anului 2006 a fost de 36,7 milioane lei (10,4 milioane EUR). Odata privatizata, aceasta companie se va concentra mai mult pe anumite clase terapeutice, mizand pe punctele sale forte - antiinfectioasele, de exemplu.

In ceea ce priveste noutatile ce vor surveni odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Asociatia Nationala a Medicamentului (ANM) apreciaza ca dupa aderare nu vor exista schimbari majore fata de piata farmaceutica actuala, ne-a declarat vicepresedintele ANM, Rodica Badulescu. Tot ea ne-a precizat care vor fi schimbarile notabile din domeniu: A"toate medicamentele cu autorizatie de punere pe piata comunitara, vor fi valide in mod automat si in Romania, in baza Regulamentelor Comisiei 2309/93, respectiv 726/2004. In prezent sunt disponibile pe piata farmaceutica romaneasca aproximativ jumatate din numarul total de medicamente cu autorizatie de punere pe piata comunitara. Pentru un numar redus de medicamente (dupa estimarile noastre mai putin de 5% din totalul medicamentelor autorizate de punere pe piata din Romania) vor fi retrase autorizatiile de punere pe piata din cauza faptului ca nu se va reusi actualizarea documentatiei de punere pe piata pentru a fi conforma cu standardele europeneA".

In privinta legilatiei din domeniu, Roberto Musneci, Vice Presedinte si Director Regional Europa de Est si Sud GlaxoSmithKline, a declarat pentru ziarul nostru ca ar trebui sa se insiste in ceea ce priveste legislatia pe incurajarea companiilor care isi desfasoara activitatea in cercetare, adica cele care produc medicamente novatoare, cu precadere in privinta costurilor care ar trebui sustinute de sistem. Acestea pot fi o alternativa la medicamentele generice, vechi. Tot in aceeasi directie se inscrie si raspnsul referitor la aprecierile privind noile posibilitati de aparitie a unor noi jucatori: A"Toate companiile farmaceutice mutinationale, cele care au ca activitate principala dezvoltarea de medicamente, vor investi in Romania mai mult, imediat ce se vor inregistra mai multe imbunatatiri in ceea ce priveste predictibilitatea financiara si atunci cand va exista o si mai mare deschidere pentru medicamentele inovatoareA", a declarat Roberto Musneci.

Ioan Nani, Directorul General al Antibiotice Iasi, considera ca integrarea in UE nu va aduce schimbari spectaculoase, cel putin, in primul an. Cu toate acestea, competitia va creste, mai ales la preturi, dar si pe calitate. Despre preturi, poate fi spus ca A"in cercetare, structurile de cost sunt deja destul de apropiate de cele din tarile Europei de Sud Est. Marii profesionisti si abilitatile tehnice trebuie sa fie recompensate cum se cuvine indiferent de tara in care se aflaA", a declarat Musneci .

Bloombiz

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...