Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Datoriile impiedica SIF-urile sa participe la privatizara companiilor de stat

Datoriile impiedica SIF-urile sa participe la privatizara companiilor de stat
Societatile de investitii financiare nu pot participa la privatizarea companiilor de stat din cauza firmelor cu datorii catre diversele bugete ale statului, la care SIF-urile au actiuni, a spus miercuri, la un seminar organizat de The Money Channel, presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala."A fost aprobata o noua lege prin care orice investitor roman sau strain care are debitori cedati in portofoliul sau nu poate participa la privatizarea unei societati", a declarat Mihai Fercala"SIF-urile pe piata de capital". In opinia acestuia, legea a fost modificata special pentru a bloca accesul SIF-urilor la privatizare si fara sa fie stabilita o limita a detinerii din capitalul social al debitorului cedat.
"Practic, nu exista SIF care sa nu aiba in portofoliul sau o societate care a avut anterior probleme financiare in relatia cu Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare, cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sau cu alte institutii de stat, ceea ce inseamna ca niciun SIF nu poate participa la procesul de privatizare indiferent daca detine un pachet majoritar de actiuni sau doar cote minoritare din capitalul debitorului cedat", a explicat Fercala. In opinia sa, legislatia ar trebui modificata pentru ca SIF-urile sa poata participa la privatizarea societatilor de stat. "Ar trebui pastrata interdictia de a participa la privatizare doar in cazul societatilor debitoare la care SIF-urile detin peste 50% din actiuni", a mai spus Fercala.

Potrivit acesstuia, SIF 3 Transilvania nu a mai putut lua parte la privatizarea societatii Hidromecanica Brasov, la care detinea 45% din actiuni, din cauza modificarii legislatiei de privatizare care a intervenit exact inainte de organizarea ultimei licitatii publice de vanzare a actiunilor detinute de stat. "De exemplu, SIF-urile nu vor putea participa la privatizarea Antibiotice Iasi din cauza acestei limitari impuse de lege", a subliniat Fercala. "Am contestat noua lege la Curtea Constitutionala, dar ni s-a raspuns oficial ca statul roman are voie sa faca ce vrea in procesul de pruvatizare", a mai spus presedintele SIF 3 Transilvania.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 722 ori