Analiza Tradeville: Actiunile Antibiotice au potential, in ciuda unei evolutii slabe

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 18:25
3128 citiri
Analiza Tradeville: Actiunile Antibiotice au potential, in ciuda unei evolutii slabe

Actiunile Antibiotice (ATB) au evoluat in ultimul timp mai slab, comparativ cu inceputul anului, intr-o perioada de incertitudini politice si economice, insa actiunile au potentialul de a aduce un randament important, potrivit unei analize realizate de Tradeville.

In prezent titlurile companiei se tranzactioneaza la valori subunitare ale multiplilor P/S si P/BV.

"Atragem atentia asupra cadrului macroeconomic general actual care se constituie intr-un important factor de incertitudine pentru performanta sectorului in perioada urmatoare".

Pretul teoretic rezultat este de 1,4389 lei pe actiune, in crestere fata de valorile actuale, dar depinde de o serie de factori si este supus unor riscuri amintite in capitolul "Evaluare".

"Consideram ca o investitie in actiuni ATB are potentialul de a aduce un randament important, dar presupune asumarea de riscuri ridicate", afirma analistii Tradeville.

Companiile apartinand sectorului farmaceutic au un comportament non-ciclic, vanzarile fluctuand foarte putin in functie de ciclul economic. Din perspectiva teoriei rotatiei sectoriale, momentul optim pentru a investi in acest tip de actiuni este cel de varf al expansiunii, cand aceste titluri se considera a fi subevaluate.

Pretul actiunilor ATB a urmat acest comportament in a doua jumatate a anului trecut, insa a scazut mai mult decat indicele BET-XT in cursul acestui an, astfel incat pierderea acumulata in 2012 este de 3,85%.

Rata de crestere a cifrei de afaceri pentru Antibiotice in ultimii 10 ani a fost de 11,94%, in timp ce rata de crestere a profitului net a fost de 13.01%.

Antibiotice SA se afla pe locul 11 in ierarhia principalelor corporatii prezente pe piata romaneasca, la finele anului 2011, in functie de volumul vanzarilor, fiind singura prezenta in top 20 dintre emitentii autohtoni de profil listati la BVB, potrivit unui studiu de Cegedim si intitulat "Pharma & Hospital Report", considerat o referinta in analiza pietei farmaceutice din Romania.

Sectorul farmaceutic din Romania

La nivelul sectorului farmaceutic din Romania performanta operationala a fost influentata de capacitatea redusa a companiilor de a transfera intarzierile la incasarea creantelor catre ceilalti parteneri comerciali si de plata taxei clawback, in varianta modificata in trimestrul patru din 2011.

Totusi, acestea nu au prezentat impedimente pentru expansiunea activitatii. Potrivit datelor Cegedim, companie de analiza si studii specializata pe piata farmaceutica, aceasta piata a inregistrat in Romania o crestere cu 12.4% in 2011, comparativ cu anul 2010, ajungand la 10,82 miliarde de lei, la preturi de distributie.

In primul trimestru al acestui an, piata locala de medicamente a inregistrat o crestere consistenta, iar pentru intregul an 2012 ar putea creste cu aproximativ 8,9%. Exista insa riscul ca majorarea semnificativa a cuantumului taxei clawback sa afecteze aprovizionarea cu medicamente de la nivelul producatorilor romani.

Antibiotice SA la bursa si rezultatele financiare

Antibiotice SA s-a listat la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti in 1997, actiunile sale fiind incluse in acelasi an in componenta indicelui BET. In 2005 actiunile ATB au intrat in structura indicelui ROTX (Romanian Traded Index) al Bursei din Viena, iar in 2007 in cea a indicelui Dow Jones Wilshire Global Total Market Index al Bursei din New York. In prezent, titlurile ATB intra in componenta indicilor BVB: BET-XT, BET-C si BET-BK.

Compania avea, la sfarsitul primului semestru al acestui an, un numar de 1.433 angajati, din care 518 cu studii superioare si 915 cu studii medii, categoriile cele mai importante fiind ingineri chimisti, chimisti si fizicieni - 29.2%, economisti - 19.1% si medici, farmacisti - 16.4%.

In ultimii trei ani compania a inregistrat o crestere constanta a productivitatii muncii. In afara sediului central din Iasi, societatea opereaza si printr-o reprezentanta in Bucuresti.

Cel mai important actionar al companiei este Ministerul Sanatatii care detine in prezent 53.0173% din capitalul social al emitentului, urmat de SIF Oltenia cu 10.0954%, restul actiunilor fiind dispersate in randul diversilor investitori. Ponderi de peste 1% detin, potrivit Raportului anual 2011, si Broadhurst Investment

Limited - 4.1977%, SIF Transilvania - 4.0356%, Eastern Eagle Fund Ltd - 1.9189%, Fondul de Pensii Administrat privat ING - 1.8903%, SIF Banat-Crisana - 1.3148% si Hyposwiss (Lux) Fund Danube Tiger (Eur) - 1.2561%.

Cifra de afaceri a companiei acoperea 48% din cifra bugetata pentru intregul an, iar tinta de profit bugetata pentru 2012 a fost deja atinsa.

Evolutia recenta a indicatorilor financiari a fost in corelatie cu ritmul de crestere din ultimii ani, dar si ca reactie la planul de restructurare si dezvoltare a societatii pentru perioada 2012-2016.

In primul semestru din 2012 cifra de afaceri a Antibiotice a crescut cu 10%, la 148,6 milioane de lei, iar profitul net cu 24%, la 25,8 milioane de lei.

Compania estimeaza ca rata sustenabila de crestere a cifrei de afaceri va evolua spre 20% la orizontul anului 2016.

Pentru perioada urmatoare, in al doilea semestru din 2012, strategia companiei are in vedere consolidarea afacerii prin imbunatatirea cash-flow-lui printr-o mai buna relationare cu distribuitorii si piata farmaceutica, precum si urmarirea riguroasa a programelor de reducere a costurilor activitatilor auxiliare.

Perioada 2012-2013 se bazeaza, din punct de vedere strategic, pe dezvoltarea activitatilor stiintifice si de cercetare, a parteneriatelor pe principalele piete internationale precum si a portofoliului prin asimilarea de produse noi, toate acestea vizand consolidarea afacerii pe termen lung si cresterea profitului, atat pe piata interna cat si la nivel international.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#evolutie actiuni Antibiotice SA, #investitie actiuni Antibiotice SA, #Antibiotice SA rezultate financiare , #Investitii