VIDEO: Merkel pierde batalia politica, la ea acasa. Care sunt consecintele economice?

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 11:50
2144 citiri
VIDEO: Merkel pierde batalia politica, la ea acasa. Care sunt consecintele economice?

Merkel a perdut alegerile din Germania, greseala strategica fiind chiar campania dusa de aceasta, bazata pe problema datoriilor din zona euro.

Partidul cancelarului german Angela Merkel a suferit cea de-a cincea pierdere elctorala anul acesta, dupa ce nu a reusit sa ii convinga pe votantii din tara ei natala cu o campanie bazata pe modul in care a reusit sa tina sub control problema datoriilor din zona euro, scrie Bloomberg.

Social Democratii, principalul partid de opozitie, au castigat 35.7% din voturi si astdel au castigat alegerile de ieri din Mecklenburg, potrivit rezultatelor preliminare. Uniunea Crestin Democrata a inregistrat un procentaj electoral de 23.1 puncte, cel mai slab rezultat de la inceperea sesiunilor electorale din 1990, dupa unirea Germaniei de Vest cu zona de Est, fosta comunista.

Rzultatul alegerilor arata rezistenta votantilor la incercarile cancelarului german de a preveni o ruptura a zonei euro, prin pachetele de bailout propuse.

"Problema Angelei Merkel este ca nu reuseste sa sporeasca increderea in politicile sale si in politicile coalitiei din care face parte", a declarat Gero Neugebauer, profesor de stiinte politice la Free University din Berlin. "Marea ei problema este consistenta declaratiilor pe care le face privind procedurile de bailout pentru tarile indatorate din zona euro.

Euro a scazut cu 0.5 procente pana la 1.4134 de dolari astazi.

Merkel si-a transferat lupta anti-criza intr-o strategie adresata direct votantilor in cele 18 zile de campanie, sutinand in fata alegatorilor nevoia zonei euro de a accelera reducerea deficitelor bugetare si reiterand dezaprobarea fata de ideea unor eurobonduri unite. Merkel si-a anulat una ditre aparitii in urma cu doua zile, dupa moartea tatalui sau, in varsta de 85 de ani.

Merkel nu mai reuseste sa isi dea seama ce vor alegatorii

In timp ce oamenii sunt ingrijorati cu privire la moneda euro si economiile lor care isi pierd din valoare, Merkel a ales gresit cuvintele, vorbind despre  eurobonduri, sustine Manfred Guellner, seful companiei care se ocupa cu sondaje, Forsa.

"Ideea este una tehnocrata, abstracta", a declarat acesta, adaugand ca cea mai mare problema a concelarului german in acest moment pare sa fie faptul ca nu reuseste sa isi gaseasca tonul potrivit. Dupa parerea lui Guellner, Merkel s-ar fi pierdut orice urma de sensibilitate si nu isi mai da seama ce conteaza pentru oameni.

Negelbauer este de parere ca accentuarea cuvantului "eurobonduri" in timpul discursurilor de campanie a fost o greseala de strategie, intrucat eurobondurile reprezinta o tema care ii tulbura pe alegatori.

Rezultatele arata o slabire puterii economice


Mesajul de prudenta fiscala a fost indreptat de catre Merkel spre cea mai slaba zona a Germaniei, din acest punct de vedere. Economia locala a crescut cu 0.3% anul trecut, fiind cea mai slaba din orice stat, chiar daca PIB-ul a crescut cu 3.6%, potrivit Federal Statistical Office.

Chiar si asa, sub asa-numita mare coalitie a Social Democratilor si a primului ministru Erwin Sellering impreuna cu Crestin Democratii, somajul a scazut drasticpana la 11.5%, luna trecuta, in comparatie cu cel inregistrat in august 2006, de 18.2%. In plus, tara nu a mai avut un deficit bugetar din 2005.

Un rezultat slab ar putea sa forteze coalitia Domocrata a cancelarului german sa apeleze la un parteneriat pentru a avea greutate in deciziile de bailout pentru zona euro, a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul ING Group din Bruxelles.



#alegeri germania, #angela merkel, #campanie electorala merkel, #merkel , #stiri Angela Merkel