UE tine piept SUA si vrea reglementarea sectorului financiar la G20

Luni, 30 Martie 2009, ora 17:27
1413 citiri
UE tine piept SUA si vrea reglementarea sectorului financiar la G20

Europenii merg la summitul G20 cu intentia ferma de a rezista apelului Statelor Unite in favoarea unei relansari economice mai sustinute si de a obtine in schimb o reglementare mai stricta a pietelor financiare, relateaza AFP.

"Criza nu s-a produs pentru ca am distribuit prea putini bani, ci pentru ca am creat cresterea economica folosind prea multi bani, iar aceasta nu a fost o crestere durabila", a declarat sambata cancelarul german Angela Merkel pentru cotidianul american Financial Times.

"Daca vrem sa invatam ceva, nu trebuie repetate greselile din trecut", a adaugat Merkel, a carei tara este unul dintre cele patru state membre UE dezvoltate care se vor aseza la masa negocierilor, la Londra, celelalte fiind Franta, Marea Britanie si Italia.

Europenii le-au repetat constant Statelor Unite, in ultimele saptamani, ca, in opinia lor, au facut destul pentru moment prin masurile de relansare pe care le evalueaza la cel putin 3,3% din Produsul Intern Brut al UE, adica 400 de miliarde de euro, pentru 2009 si 2010.

Pe de alta parte, Statele Unite, care au adoptat in februarie un plan de relansare economica in valoare de 787 de miliarde de dolari, adica 5,5% din PIB-ul lor, au subliniat in mai multe randuri necesitatea de a face mai mult in fata gravitatii recesiunii mondiale.

Tensiunile transatlantice au fost accentuate saptamana trecuta de o declaratie putin prea diplomatica a premierului ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine in prezent presedintia semestriala a UE.

Astfel, acest liberal convins a declarat ca Statele Unite s-au inscris pe "drumul spre iad" cheltuind sute de miliarde de dolari.

Europenii vor ca prioritatea summitului sa fie reglementarea pietei financiare, mai degraba decat relansarea economica.

"Nu exista o dicotomie intre relansarea economica si consolidarea reglementarii financiare mondiale. Avem nevoie de amandoua, daca vrem restabilirea economiei", a declarat joi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Nu exista un motiv de conflict intre noi si administratia americana.

Pentru fiecare dintre noi, reglementarea pietelor financiare este prioritatea" acestui summit, a precizat vineri, la randul sau, purtatorul de cuvant al cancelarului german.

Temerile tarilor europene ca vor vedea Statele Unite incercand sa limiteze cat mai mult reglementarea financiara la G20 au fost deja calmate partial de ultimele declaratii ale Americii cu privire la acest subiect.

Washingtonul tocmai a dezvaluit in linii mari planul care prevede inasprirea normelor financiare existente deja si punerea sub controlul autoritatilor a unui mare numar de companii sau piete.

Europenii vor sa obtina rezultate concrete la G20 si pregatesc mai multe initiative in cadrul UE: o reglementare mai stricta a fondurilor speculative (hedge funds) si investitiilor de capital, limitarea salariilor din sectorul financiar, supravegherea agentiilor de rating si consolidarea supravegherii transfrontaliere a companiilor de asigurari sau a celor bancare din cadrul UE.

In plus, statele europene vor sustine la G20 dublarea resurselor Fondului Monetar International (FMI), care vor ajunge astfel la 500 de miliarde de dolari, pentru a-i permite sa acorde mai multe imprumuturi tarilor aflate in dificultate, o initiativa la care UE vrea sa contribuie cu pana la 100 de miliarde de dolari.

Lucrurile ar putea fi insa diferite, pentru ca Statele Unite au sugerat recent triplarea resurselor FMI.

China merge la G20 cu asteptari, dar fara iluzii

 

China merge la summitul G20 de la Londra cu speranta de a i se recunoaste statutul de noua mare putere economica, dar fara sa-si faca iluzii in privinta a ceea ce va obtine, intr-un sistem mondial dominat in continuare de Statele Unite, apreciaza analistii citati de AFP.

Gigantul asiatic, reprezentat la summit de presedintele sau, Hu Jintao, va arata cu degetul deficientele sistemului financiar care au dus planeta catre criza, dar stiind ca batalia nu este castigata. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#crestere, #economica, #financiar, #financiare, #piete, #recesiune, #relnsar, #sector, #summit , #stiri Angela Merkel