Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tarile care au ratificat Constitutia europeana cer o solutie maximalista

Tarile care au ratificat Constitutia europeana cer o solutie maximalista

Cele 18 tari care au ratificat Constitutia europeana au subliniat ca UE "nu are nevoie de o solutie minimalista ci maximalista" care sa imbunatateasca si sa completeze textul aprobat in 2004, nu sa-l scurteze. In acest fel s-au exprimat la incheierea unei reuniuni celebrate la Madrid, in cadrul careia au cazut de acord sa faca progrese in constructia europeana, fie chiar si in ritmuri diferite.

Constiente de faptul ca este necesar sa se ajunga la un "acord acceptabil pentru toti", cei 18 au dat asigurari ca vor initia o dezbatere in "spirit constructiv", dar care sa respecte "substanta si echilibrele" textului original si care sa infrunte procesul cu "ambitie si curaj". "Dorim acest text, dar suntem dispusi sa ascultam propunerile celor care pledeaza pentru 'nu' pentru a le imbunatati", a rezumat secretarul /spaniol/ de stat pentru UE Alberto Navarro, la terminarea intrunirii care i-a reunit pe "prietenii Constitutiei" la Madrid.

Spania a cerut celorlalte tari sa prezinte "o propunere curajoasa" in vederea "completarii" tratatului constitutional blocat, in loc ca acesta sa fie 'ciopartit', pentru a depasi criza aparuta dupa respingerea lui de catre unii membri. Asa s-a exprimat ministrul de externe spaniol, Miguel Angel Moratinos, la inaugurarea conferintei desfasurate in capitala Spaniei. Portugalia si Irlanda nu au ratificat inca textul dar au trimis delegatii separate la Madrid. Reuniunea are loc la initiativa Spaniei si Luxemburgului.

Intalnirea, care doreste sa sublinieze faptul ca sunt mai multe tarile care au spus 'da' textului constitutional decat cele care l-au respins, vrea sa constituie un gest de sustinere pentru cancelarul german Angela Merkel, care prezideaza in acest semestru blocul celor 27 si care isi propune resuscitarea Constitutiei europene.


Tratatul constitutional a intrat in criza o data cu respingerea lui prin referendumuri separate de catre Franta si Olanda in 2005.

In afara statelor deja citate, celelalte participante la conferinta sunt Germania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Slovenia, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta si Romania.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 802 ori