Statele Unite ale Europei - Integrare politica fortata?

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 21:11
1791 citiri
Statele Unite ale Europei - Integrare politica fortata?

Europenii care se intorc din vacanta vor ajuge sa regrete rapid ca nu au ramas pe plaja: aici ii asteapta vesti alarmante despre caderea de 5% a burselor din Germania, Italia si Franta, dupa ce "troica" institutiilor europene (Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana) s-a ciocnit cu guvernul grec, pe tema tintelor de buget. Investitorii se tem, din nou, de un colaps european si pietele americane sunt si ele in cadere.

Cum economia europeana isi incetineste cresterea si tot mai multi politicieni europeni au de-a face cu electorate infuriate de masurile de austeritate, intrebarea este daca Europa mai are solutii, scrie Time.

Multi economisti cred ca singura solutie pentru Europa, deja inlantuita de euro, este sa riste mai departe si sa devina o uniune fiscala. Asta inseamna adoptarea unui sistem similar Statelor Unite, in care statele europene fac plati catre o trezorerie centrala, care are puterea de a transfera fonduri de la un stat mai puternic la unul mai slab.

Acest tip de structura a permis SUA, pe timp de criza, sa puna la punct un plan masiv de salvare a sistemului financiar, fara a-si distruge uniunea.

In acest moment, Europa nu are acest lux. Discutiile despre intarirea uniunii economice au costat-o pe Angela Merkel scump: a suferit a cincea infrangere in alegerile locale, aceasta din urma in statul sau natal.

In acelasi timp, Curtea Constitutionala germana se ocupa de cladirea de limitari legale in fata unor viitoare planuri de salvare pentru Grecia.

In Italia au avut loc primele demonstratii de masa impotriva masurilor de austeritate. Si Finlanda cere tratament special pentru a scoate din buzunar bani mai multi pentru Grecia. Toate aceste actiuni au convertit criza datoriilor din Europa intr-o criza politica.

Solutia - o uniune fiscala - nu pare chiar la indemana, intrucat crearea unui sistem politic unificat necesita, desigur, uniunea politica. Si, pana acum, orice solutie la criza datoriilor din Europa a recurs la parlamente slabe si guverne si mai slabe, care sa-si exprime oficial acordul.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#statele unite europa, #criza datorii, #criza , #stiri Angela Merkel