"Statele din zona euro au nevoie de disciplina fiscala"

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 17:09
1212 citiri
"Statele din zona euro au nevoie de disciplina fiscala"

Statele zonei euro au nevoie de imbunatatirea disciplinei fiscale si a mecanismelor comunitare prin care sunt sanctionate tarile care incalca regulile bugetare, iar o emisiune comuna de obligatiuni nu este indicata, a declarat Wolfgang Franz, presedintele consiliului economic al guvernului german, citat de Mediafax.

"In viitorul previzibil este nerealist sa ne asteptam la o politica fiscala comuna a zonei euro, chiar daca ar fi foarte importanta pentru succesul uniunii monetare.

In schimb, ar trebui facute eforturi pentru a asigura stabilitatea politicilor fiscale individuale din zona euro, de exemplu crescand probabilitatea impunerii de sanctiuni in cazul tarilor care incalca regulile de disciplina bugetara", a spus el intr-un interviu pentru Reuters.

Consiliul prezidat de Franz, format din cinci persoane, sfatuieste executivul german in privinta politicilor economice.

Ministrii de Finante din zona euro au convenit, luni seara, ca, pentru moment, nu este nevoie de majorarea fondurilor mecanismului de 750 de miliarde de euro destinat protejarii uniunii monetare.

Propunerea de suplimentare a resurselor programului financiar a fost sprijinita de Fondul Monetar International, dar a intampinat o opozitie puternica din partea Germaniei.

Ideea obligatiunilor comune pentru zona euro, sustinuta in principal de presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, si de ministrul italian de Finante, Giulio Tremonti, a fost respinsa luni de cancelarul german Angela Merkel. 

#disciplina, #euro, #fiscala, #state, #zona , #stiri Angela Merkel