Spania vrea un acord pentru Grecia pana la sfarsitul saptamanii

Luni, 22 Martie 2010, ora 11:42
1167 citiri
Spania vrea un acord pentru Grecia pana la sfarsitul saptamanii

Presedintia spaniola a Uniunii Europene a anuntat luni ca vrea sa se asigure ca principiile unor ajutoare financiare pentru Grecia vor fi adoptate in cadrul summitului liderilor europeni prevazut pentru aceasta saptamana, in pofida reticentelor Germaniei, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Presedintia spaniola va lucra in acest sens", a declarat ministrul spaniol al afacerilor externe, Miguel Angel Moratinos, inaintea unei reuniuni cu omologii sai din UE.

"Este un moment important pentru viitorul UE si al euro. Vom face toate eforturile pentru a oferi increderea si solidaritatea pe care cred ca Grecia le merita, datorita masurilor luate deja de guvernul condus de George Papandreou", a mai spus Moratinos.

Grecia si Comisia Europeana au solicitat deja ca liderii de stat si de guvern din UE sa incheie in cadrul summitului de joi si vineri un acord pentru o serie de ajutoare financiare pentru Grecia, ajutoare ce ar urma sa fie utilizate numai in caz de nevoie.

Autoritatile de la Atena spera ca astfel sa redea increderea pietelor financiare si sa se poata imprumuta la costuri mai mici decat in prezent, pentru a finanta deficitul.

Cancelarul german, Angela Merkel, refuza, insa, deocamdata sa ia un astfel de angajament.

"Nu cred ca Grecia are nevoie de bani pentru moment, iar guvernul grec confirma aceasta parere. De aceea, nu vreau sa provocam turbulente in piete si sa dam false sperante in legatura cu reuniunea europeana de joi", a spus Merkel.

#spania, #grecia, #acord, #ue, #summit , #stiri Angela Merkel