Si olandezii spun ''NU''

Joi, 02 Iunie 2005, ora 09:38
1201 citiri

Se stie acum ca cetatenii a doua dintre cele mai eurofile tari s-au pronuntat impotriva adoptarii Constitutiei Europene.Potrivit unui exit-poll citat de Reuters, cetatenii Olandei au respins proiectul Constitutiei Europene, adancind astfel criza pe care o traverseaza Uniunea dupa ce francezii au respins si ei Tratatul duminica.

Operatorul olandez de sondaje Interview/NSS a realizat o proiectie potrivit careia tabara "nu" a adunat 63% dintre optiuni, fata de cele 37 de procente ale celor care au acceptat Constitutia, relateaza Reuters. Duminica, in Franta, scorul a fost de 55% - 45% in favoarea celor care s-au opus.

Neoficial, se estimeaza ca olandezii s-au prezentat la vot intr-un procentaj de aproximativ 65%, ceea ce inseamna ca rezultatul referendumului va fi adoptat de partidele politice din Olanda si implicit de Parlament.

Legea olandeza nu impune obligativitatea adoptarii rezultatelor referendumului, dar partidele politice au spus ca vor respecta vointa populara daca prezenta la vot se va ridica la peste 30 de procente.

Pentru ca punctul de vedere al electoratului sa fie adoptat si de cel mai mare partid, cel crestin-democrat, mai este nevoie ca voturile pentru "da" sau "nu" sa insumeze cel putin 55 de procente, lucru care se pare ca s-a intamplat potrivit estimarilor.

In momentul in care rezultatele oficiale vor indeplini aceste conditii, este de asteptat ca Olanda sa anunte ca nu va ratifica Tratatul constitutional, conform referendumului.

Primul-ministru Jan Peter Balkenende s-a declarat dezamagit dar a spus ca procesul de ratificare trebuie sa continue in celelalte tari. "Olandezii si-au spus cuvantul" a admis el.

Prezenta este semnificativ mai ridicata decat la alegerile pentru Parlamentul European, la aceeasi ora. La alegeri, prezenta la vot a ajuns la 39%. Premierul Balkenende a apreciat acest lucru ca o "victorie" a faptului ca nu Europa in sine a fost respinsa.

Refuzul hotarat al olandezilor este unul dintre semnele de nemultumire manifestate de populatie la adresa politicienilor, dupa ce in 2002 populistul anti-imigrationist Pim Fortuyn a fost asasinat, iar anut trecut filmograful Theo van Gogh, un critic al Islamului a fost si el ucis.

Olandezii sunt considerati cei mai liberal si mai tolerant popor din Europa, iar in dezbaterea asupra Constitutiei si-au facut loc temeri ca UE ar putea forta legile laxe ale acestei tari sa se schimbe, spre o toleranta mai scazuta fata de homosexualitate si drogurile usoare.

In Franta, cu numai trei zile inainte, s-au prezentat la urne 70% dintre cetatenii cu drept de vot. Francezii au votat in proportie de 55% impotriva ratificatii Constitutiei de catre tara lor. Atat olandezii cat si francezii au nemultumiri in planul politicii interne care i-au determinat sa se opuna Constitutiei.

Pe de alta parte, teama de imigratie si perspectiva aderarii Turciei a fost un alt factor. Bineinteles, factorul economic a avut un rol extrem de important in decizia cetatenilor celor doua tari.

Daca francezii se confrunta cu problema somajului si a unei economii cu o crestere insignifianta, olandezii sunt nemultumiti de faptul ca tara lor are cea mai mare contributie la bugetul UE pe cap de cetatean, ca si de inflatie.

Astfel, doua dintre tarile care au stat la baza crearii Uniunii Europene au dat un semnal clar impotriva Constitutiei, unul dintre cele mai ambitioase proiecte europene realizate vreodata

Respingerea Constitutiei ar putea ridica probleme neasteptate integrarii Romaniei, chiar daca atat reprezentantii Guvernului, cat si ai Opozitiei, sustin ca totul tine in continuare de respectarea in plan intern a angajamentelor.

Pe de alta parte, nu mai departe de ieri s-a anuntat ca seful crestin democratilor germani din Parlamentul European, Markus Ferber, va cere oprirea extinderii Uniunii Europene si a ratificarii tratatelor de aderare cu Romania si Bulgaria.

Candidata la functia de cancelar, Angela Merkel, a avertizat si ea ca votul negativ dat de francezi este o reactie la "extinderea excesiva a Uniunii", iar premierul landului Saar a cerut redeschiderea negocierilor cu Romania si Bulgaria.

---

Constitutia, care ar urma sa creeze un presedinte european si un ministru de externe al UE, in acelasi timp acordand mai multe puteri Parlamentului, trebuie ratificata de toate cele 25 de state membre. Pe de alta parte, daca sase din aceste state voteaza impotriva, Constitutia in forma actuala este considerata respinsa definitiv.

Intreaga chestiune a ceea ce este de facut mai departe rezida in articolul IV-442 (Protocoale si anexe), care cuprinde o declaratie politica din Constitutie:

"In cazul in care, la expirarea unui termen de doi ani de la semnarea Tratatului, patru cincimi din statele membre au ratificat Tratatul mentionat, iar unul sau mai multe state membre au intampinat dificultati in ratificarea respectiva, chestiunea este deferita Consiliului European."

Pana acum, noua tari au adoptat-o. Anul acesta ar urma sa mai aiba loc referendumuri in Luxemburg, Polonia si Portugalia. Un referendum britanic, planificat in principiu pentru 2006, ar putea fi abandonat, in contextul in care Tony Blair a cerut "timp pentru reflectie" dupa referendumul din Franta si a asteptat probabil rezultatul olandez pentru a lua o decizie.

EuroActiv