Sergio Marchionne trebuie sa demonstreze ca este un manager bun pe timp de criza

Joi, 11 Iunie 2009, ora 14:02
1337 citiri
Sergio Marchionne trebuie sa demonstreze ca este un manager bun pe timp de criza

Directorul executiv al companiei Fiat SpA, Sergio Marchionne trebuie sa dovedeasca ca poate sa reorganizeze grupul falimentar fara a renunta la obiectivele initiale de intarire financiara a Fiat, scrie Bloomberg.

In varsta de 56 de ani, Marchionne va ocupa aceeasi functie in cadrul Chrysler ca cea pe care o detine la Fiat, dupa ce, impreuna cu partenerii sai, a cumparat miercuri majoritatea activelor producatorului american, punand bazele celei de-al saselea mare constructor auto din lume. Fiat, detinut de familia italiana Agnelli, va avea control administrativ si trei reprezentanti in consiliul director format in total din noua persoane.

Prima actiune a lui Marchionne a fost reorganizarea directoratului companiei americane in functie de marcile Chrysler, Jeep si Dodge, miscare similara celei din 2004 cand a preluat conducerea Fiat.

"Sergio Marchionne este in fruntea acestor actiuni si are multe de aranjat. Fiat trebuie sa furnizeze platforme si tehnologii si sa organizeze lucrurile astfel incat sa vanda masini marca Chrysler, dar si Fiat", a declarat un analist al pietei auto.

Chrysler are pierderi de pana la 100 milioane dolari/zi, in contextul scaderii cererii mondiale de autovehicule din cauza celei mai severe recesiuni de la Al Doilea Razboi Mondial. Marchionne are nevoie sa refinanteze aproximativ 4,5 miliarde dolari din datoriile Fiat, care trebuie platite anul acesta.

Marchionne, care incearca sa reduca cu 6,6 miliarde euro datoriile Fiat, a subliniat ca nu va injecta capital in grupul Chysler nou format. Fiat furnizeaza tehnologie, precum motoare si modele de masini, si va detine o participatie initiala de 20% din Chrysler Group.

Fiat: vanzari sub asteptari, obiective de profit

Fiat a acceptat provocarea de a prelua Chrysler chiar si in timp ce se confrunta cu cererea scazuta pentru masini si camioane marca proprie. In aprilie, Fiat a mentinut obiectivele de profit dupa ce a raportat pierderi pe primul trimestru de 410 milioane euro, pentru prima data din 2004. Grupul italian a strans doar un miliard de euro in finantari anul acesta din partea bancilor sale.

Anul acesta, compania se asteapta la castiguri inainte de dobanzi, taxe si articole exceptionale de peste un miliard dolari. in primele trei luni din 2009, vanzarile Fiat au scazut cu 25%, la 11,27 miliarde euro.

Vanzarile Fiat pe piata nationala, cea mai mare piata de desfacere, au scazut pentru a doua luna consecutiv in mai, cu 8,6%. Per total, vanzarile Fiat din Italia au scazut cu 15% anul acesta. Totusi, compania a reusit sa capete cota de piata in fata unor rivali precum Renault si BMW datorita primei de casare implementata de guvern.

Marchionne a vrut intai Opel

Planul initial al lui Marchionne a fost sa cumpere diviziile europene ale grupului General Motors, Opel si Vauxhall, pentru ca acestea sa fuzioneze mai apoi cu Chrysler si afacerile auto ale Fiat, fiind creata o companie listata la bursa. Acesta doreste sa isi atinga obiectivul de a vinde 6 milioane masini, minimul pentru a fi profitabil in mijlocul incetinirii economice.

Guvernul cancelarului german Angela Merkel a ales compania Magna International drept cumparatorul Opel pe 30 mai si a fost de acord sa ofere 1,5 miliarde de euro drept imprumut pe termen scurt pentru evitatea insolventei acesteia. Guvernul german a respins oferta din partea Fiat.

Actiunile Fiat s-au apreciat cu 70% anul acesta la bursa din Milano, valoarea de piata a companiei ajungand astfel la 9,4 miliarde euro.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#chrysler, #fiat, #marchionne, #opel , #stiri Angela Merkel