Sarkozy si Merkel promit un pachet impotriva crizei, fara a da detalii

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 08:48
1490 citiri
Sarkozy si Merkel promit un pachet impotriva crizei, fara a da detalii

Liderii Germaniei si Frantei au anuntat ca vor prezenta un "pachet amplu" de masuri impotriva crizei din sistemul bancar din Zona Euro si emiterea de obligatiuni guvernamentale,dar nu au oferit detalii,ceea ce sugereaza ca principalele doua economii din UE inca au diviziuni asupra planului. 

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, care s-au intalnit duminica la Berlin, au declarat ca masurile vor include un plan pentru recapitalizarea bancilor din Zona euro, daca va fi necesar, precum si propuneri pentru consolidarea coordonarii politicilor bugetare nationale intre cei 17 membri ai Zonei euro.

In pofida semnelor de convergenta intre Berlin si Paris, cele mai puternice tari care au aderat la moneda unica nu si-au rezolvat inca diferendele privind cine va plati pentru nevoile de capital ale bancilor si privind in ce masura trebuie restructurata datoria Greciei, au declarat surse apropiate discutiilor, citate de Wall Street Journal.

"Suntem hotarati sa facem ceea ce este necesar pentru a garanta recapitalizarea bancilor noastre (...). 

Vom face propuneri intr-un pachet amplu, care ca permite o cooperare mai stransa intre tarile din Zona euro", a spus Merkel, reiterand ca ar trebui facute schimbari in tratatele UE care sa permita un control european mai mare asupra disciplinei bugetare a statelor membre.

Sarkozy a spus ca el si cancelarul sunt "hotarati sa prezinte o solutie sustenabila si ampla pana la sfarsitul lunii", dar a adaugat ca "nu este momentul pentru a intra in detalii". 

Liderul francez considera ca Europa trebuie sa isi rezolve problemele inainte de summitul G20, ce va avea loc la Cannes in 3-4 noiembrie.

Reuniunea de duminica, cea mai recenta dintr-o serie de discutii bilaterale intre Merkel si Sarkozy, viza sa apropie pozitiile Frantei si Germaniei inainte de summitul UE din 17 octombrie, de la Bruxelles. 

Ambele guverne sunt constiente ca nu este posibila nicio actiune eficienta la nivel european daca nu isi reconciliaza opiniile privind abordarea crizei.

Zona euro este supusa la presiuni din ce in ce mai mari din partea pietelor financiare si guvernelor din lume pentru a lua pasi mai hotarati pentru rezolvarea crizei, care ameninta sa propage tulburarile financiare si economice dincolo de Europa.

Dupa luni de lipsa de actiune, investitorii incep sa isi piarda increderea in capacitatea Europei de a controla criza. 

Teama de prabusiri ale unor banci sau de intrarea in faliment a unor guverne afecteaza deja increderea consumatorilor si afacerilor in Europa.

În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
#sarkozy, #merkel, #criza, #merkel criza, #sarkozy merkel, #zona euro criza , #stiri Angela Merkel