Salvarea Greciei, la mila bancilor private

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 00:36
1249 citiri
Salvarea Greciei, la mila bancilor private

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut creditorilor privati sa ajute la usurarea crizei datoriilor Greciei, in timp ce protestele fata de politica de austeritate a guvernului socialist elen au continuat si sambata la Atena, relateaza BBC News. 

Un nou pachet de salvare pentru Grecia trebuie sa implice un impuls "substantial" din partea bancilor private, a spus cancelarul Merkel. Vineri, premierul grec Georgios Papandreou si-a remaniat cabinetul, in incercarea de a readuce stabilitatea politica, si a numit la Finante un fost rival politic din cadrul partidului socialist.

Noul guvern urmeaza sa obtina marti increderea in Parlament, dar nu e sigur ca va obtine si increderea pietelor financiare. Grecia este in asteptarea aprobarii urmatoarei transe din imprumutul de 110 miliarde de euro pe care l-a luat anul trecut de la UE si FMI.

Are nevoie de cele 12 miliarde de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, din cauza datoriilor pe care trebuie sa le plateasca in urmatoarele luni. Imprumutul depinde insa de implementarea unor reforme interne dureroase.

Papandreou vrea sa creasca taxele, sa taie pensiile si sa privatizeze, ceea ce ar aduce tarii 28 de miliarde de euro in urmatorii patru ani, dar planurile sale au fost intampinate cu greve la nivel national si violente pe strazile Atenei. Si sambata mii de persoane au marsaluit spre Parlament pentru a-si arata nemultumirea.

Comisarul european Olli Rehn a spus ca Grecia va primi urmatoarea transa din imprumut in iulie, daca Papandreou reuseste sa demareze reformele.

Pe de alta parte, cancelarul german Angela Merkel se confrunta cu intense critici acasa pentru contributia uriasa a tarii sale la planurile de salvare europene.

Berlinul le-a cerut investitorilor sa dea mai mult ragaz Greciei pentru a-si plati datoriile si sa participe la privatizarile guvernului elen.

Merkel a spus sambata ca Germania vrea sa se asigure ca sectorul privat va avea o contributie substantiala la salvarea Greciei, chiar daca este pe baza de voluntariat.

Cancelarul a declarat la o intalnire a partidului ei crestin-democrat ca astfel de discutii trebuie sa aiba loc in privat, pentru a indeparta temerile investitorilor si a agentiilor de rating in privinta incapacitatii de plata a Greciei pentru datoriile ei suverane, care se ridica la 340 de miliarde de euro.

"Trebuie, din nou, sa aratam solidaritate si trebuie sa-i includem si pe creditorii privati", a spus Merkel. Ea s-a intalnit vineri cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si cei doi lideri au cazut de acord ca orice implicare a sectorului privat trebuie sa fie "voluntara", nu obligatorie.

Merkel si Sarkozy s-au intalnit la Berlin dupa ce guvernele lor si-au exprimat public dezacordul pe tema implicarii investitorilor privati in rezolvarea crizei indatorarii din Grecia.

Cancelarul german si presedintele francez au spus ca doresc un nou pachet de salvare pentru Grecia care sa fie agreat cat mai curand posibil, iar comentariile lor au fost interpretate ca un semnal in directia bancilor si a detinatorilor de obligatiuni ca nu vor trebui sa suporte pierderi din cauza Greciei.

Principalele trei banci franceze - Credit Agricole, BNP Paribas si Societe Generale - sunt expuse puternic in economia Greciei.

Moody's a avertizat saptamana aceasta ca ar putea scadea ratingul celor trei banci din cauza expunerii lor.

Anuntul franco-german a fost insa de natura sa mai detensioneze pietele financiare. Dupa ce initial si-au adancit caderile inregistrate pe parcursul saptamanii, principalele burse europene s-au redresat vineri, indicii din Franta, Germania si Marea Britanie inchizand in crestere. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia, #angela merkel, #criza datorii grecia, #salvare grecia , #stiri Angela Merkel