Rusia vrea sa devina un actionar important al EADS

Miercuri, 13 Septembrie 2006, ora 11:56
877 citiri

Un consilier al presedintelui Vladimir Putin a afirmat, marti, ca Rusia intentioneaza sa devina un actionar important al EADS, anuntul determinand aprecierea cu 7% a cotatiei actiunilor grupului aerospatial european, transmite Reuters.Serghei Prihodko a declarat ca Rusia analizeaza posibilitatea de a obtine un pachet de actiuni care sa-i confere drept de veto in deciziile companiei, acesta fiind primul comentariu oficial dupa ce o banca rusa de stat a preluat o participatie de 5% la EADS.

El a precizat, insa, ca proiectul este de lunga durata si va depinde de un acord de parteneriat cu EADS, care controleaza compania Airbus si produce avioanele de lupta Eurofighter. "Daca vom ajunge, la un moment dat, la definirea unui interes comun cu EADS, vom insista ca participatia sa ne asigure un pachet de blocare", a declarat Prihodko.

Marimea unei astfel de participatii, care acorda actionarului dreptul de a respinge prin veto decizii strategice, nu este clara. Potrivit legislatiei din Rusia, o astfel de participatie este de 25% plus o actiune.

In Olanda insa, unde este inregistrata EADS, un proiect de lege stabileste un nivel de cel putin 30%, potrivit lui Guus Kemperink, partener la firma de avocatura Van Doorne din Amsterdam. Totusi, potrivit unui acord intre co-proprietarii EADS, compania DaimlerChrysler si firma franceza de stat Lagardere, partenerii detin controlul asupra strategiei si a numirii conducerii.

Surse citate de publicatia Kommersant au declarat ca Putin va insista, in cursul unor intalniri din aceasta luna cu presedintele francez Jacques Chirac si cancelarul german Angela Merkel ca Rusia sa fie reprezentata in conducerea EADS.

Reprezentantii EADS nu au fost disponibili pentru comentarii.

Vneshtorgbank, a doua mare banca din Rusia, a apreciat ca preluarea a 5% din actiunile EADS reprezinta o investitie financiara, dar analistii considera ca institutia a actionat la comanda Kremlinului. "Rusia a preluat deja o participatie de 5% la EADS si nimic nu o poate impiedica sa continue sa cumpere actiuni. Daca guvernele europene vor permite acest lucru, este o alta problema", a spus un trader.

Analistii mai spun ca participatia ar putea ajunge la United Aircraft Company (UAC), grup nou creat care va reuni companiile MiG, Suhoi si Irkuk. Directorul general al MiG, Alexei Fyodorov, desemnat la conducerea UAC, a declarat saptamana trecuta ca grupul ar putea cumpara 10% din EADS, dar a adaugat ca in prezent costul ar fi prea ridicat.

EADS detine deja 10% din Irkuk, in timp ce compania italiana Alenia Aeronautica, parte a Finmeccanica, a convenit preluarea unei participatii de 25% la o companie mixta a Suhoi si Boeing, pentru construirea unui avion destinat curselor regionale.

Un parteneriat cu EADS ar crea conditiile pentru o colaborare mai stransa in constructia de avioane de pasageri, in special in conditiile in care BAE Systems a decis sa renunte la participatia detinuta la Airbus, spun analistii.

La ora 15:40 GMT, actiunile EADS erau cotate in crestere cu 5,4%, la 23,66 euro pe unitate.

Mediafax