Romania si Letonia par a fi experimente controlate ale politicii dure de austeriate

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 18:50
1500 citiri
Romania si Letonia par a fi experimente controlate ale politicii dure de austeriate

Romania si Letonia par a fi experimente controlate ale teoriei politicii dure de austeriate, cazul Romaniei fiind relevant pentru o eventuala introducere a unor masuri mai severe de ajustare in Portugalia sau Grecia, potrivit unui comentariu in cotidianul britanic Financial Times (FT), citat de Mediafax.

Anul acesta, guvernul roman a adoptat masuri de austeritate care, constient sau nu, au copiat modelul Letoniei.

Letonia si Romania sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care au scazut simultan salariile cu aproximativ 30%, au majorat TVA si au redus numarul angajatilor din sectorul public cu circa 20%.

Astfel, atat Romania, cat si Letonia par a fi experimente controlate pentru ipoteza ca beneficiile unor politici indraznete de austeritate vor fi mai mari, intotdeauna, decat impactul negativ al declinului veniturilor din taxe, la care reducerile de cheltuieli au contribuit in prima faza, afirma Cornel Ban, doctor in relatii internationale si politici comparate la Universitatea din Maryland, SUA.

Dimensiunea mai mare a Romaniei, dependenta ridicata de consumul intern, rata ridicata de sindicalizare, sindicatele active si rigiditatea pietei muncii fac experienta tarii si mai relevanta pentru discutia privind adoptarea unor programe mai dure de ajustare in Portugalia si Grecia.

"Pe termen lung situatia s-ar putea imbunatati, dar pana acum austeritatea a adancit declinul, a crescut somajul si a declansat un atac fara precedent asupra serviciilor de baza.

Cand politistii se revolta in fata sediului Presedintiei, iar angajatii din finantele publice il iau ostatic pe ministru din cauza unor taieri de salariu de-ti pica fata, asa cum s-a intamplat in toamna aceasta in Romania, probabil ca ar trebui sa devenim mai precauti la atractia masurilor de austeritate", noteaza economistul.

Ban a raspuns in articolul postat de Financial Times unui comentariu apartinand lui Wolfgang Münchau, editor asociat al publicatiei britanice, care sustine ca Germania, prin intermediul cancelarului Angela Merkel, a reusit sa impuna Uniunii Europene viziunea germana de administrare a crizei, ajustarea prin reducerea drastica a deficitului si, daca este necesar, prin deflatie. Raspunsul Europei la criza nu este de a rezolva direct dezechilibrele majore create intre centru si periferie, ci de a insista pe disciplina fiscala si reforme structurale, considera Münchau.

Cornel Ban a absolvit doctoratul anul acesta la Universitatea din Maryland cu disertatia "Neoliberalismul in transformare: Idei si schimbari economice in Spania si Romania". Ban este director adjunct al Programului Studii de Dezvoltare la Institutul Watson pentru studii Internationale din cadrul Universitatii Brown din Rhode Island. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, # letonia, # politici, # austeritate , #stiri Angela Merkel