Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Planul lui Merkel privind crizele datoriilor va afecta piata obligatiunilor, din 2013

Planul lui Merkel privind crizele datoriilor va afecta piata obligatiunilor, din 2013

Asociatia bancara din Germania, BDB, din care face parte si Deutsche Bank, a avertizat ca planul cancelarului Angela Merkel, prin care detinatorii privati de obligatiuni ar trebuie obligati sa suporte costul restructurarii datoriilor suverane, ar putea afecta vanzarile de obligatiuni, din 2013, relateaza Mediafax.

Programul de 750 miliarde de euro al Uniunii Europene destinat sustinerii statelor din zona euro cu probleme financiare va expira in 2013, lasand un vid legislativ inainte de intrarea in vigoare a mecanismului permanent promovat de Merkel.

"Trebuie facute planuri pentru perioada de tranzitie.

Fara raspunsuri convingatoare privind perioada de tranzitie, un nou mecanism de criza poate, in cel mai rau caz, sa aduca mai multe incertitudini decat predictibilitate", se arata intr-un raport lunar al BDB.

Comentariile BDB scot in evidenta riscurile asociate planului lui Merkel, sustinut de tari precum Olanda, dar respins de lideri din state indatorate, intre care premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat ca discutiile referitoare la acest mecanism risca amplificarea presiunilor asupra natiunilor periferice din zona euro, precum Grecia si Irlanda.

"O procedura transparenta de tratare a crizelor datoriilor suverane in zona euro, care sa includa creditorii privati, este o problema sensibila in principiu.

La urma urmelor, una din cauzele actualei crize a datoriilor suverane a fost ca riscul politicilor bugetare si macroeconomice incorecte nu a fost reflectat corect de spreadul obligatiunilor suverane", se arata in raport.

Obligatiunile statelor cu datorii mari, precum Irlanda si Portugalia, s-au depreciat din 29 octombrie, dupa ce liderii UE au convenit analizarea propunerii lui Merkel.

Situatia bugetara a statelor puternic indatorate, emitente de noi obligatiuni, va trebui sa se imbunatateasca semnificativ din 2013 pentru ca vanzarile unor astfel de titluri sa decurga fara probleme, perspectiva care, in prezent, nu este prea realista, potrivit BDB. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 865 ori
Citeste mai multe despreangela merkel piata obligatiuni